SAD upozorio kompanije na kršenje ograničenja cijene ruske nafte

Grupa G7, EU i Australija uvele su krajem prošle godine ograničenje cijene ruske nafte u okviru sankcija prema Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Zbog agresije Rusije na Ukrajinu ograničen je uvoz ruske nafte (EPA)

Američko ministarstvo finansija objavilo je upozorenje kompanijama u toj zemlji o mogućem kršenju ograničenja cijene ruske nafte, koja se izvozi preko Istočnosibirskog pacifičkog naftovoda (ESPO) i luka u istočnoj Rusiji, prenosi Tanjug.

Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC), pri američkom ministarstvu finansija, upoznata je sa izvještajima da se sirova ruska nafta izvozi preko pacifičkih luka, kao što je Kosmino, po cijeni iznad granice od 60 dolara po barelu koju su Rusiji nametnule zapadne zemlje, kao i da su američke kompanije možda pružile usluge u tom procesu.

OFAC je upozorio američke snabdjevače usluga u tom procesu da lica koja nisu iz SAD-a, a uključena su u izvoz ruske nafte, mogu dostaviti nepotpunu ili lažnu dokumentaciju ili koristiti druge obmanjujuće prakse, prenio je Reuters.

Ograničene cijene

OFAC je, također, preporučio američkim trgovačkim kompanijama da sačuvaju dokumenta koja pokazuju da su kupovale rusku naftu i naftne proizvode ispod ograničene cijene.

Kompanije u zemljama članicama G7 i EU-a mogu da pružaju finansijske usluge, kao što su usluge prijevoza, osiguranja i finansiranja za rusku naftu i naftne proizvode, samo ako se prodaju ispod ograničene cijene.

Grupa G7, EU i Australija uvele su od decembra prošle godine ograničenje cijene ruske nafte u okviru sankcija prema Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada