Rekordan manjak kvalificiranih radnika u Njemačkoj

Više od 630.000 slobodnih radnih mjesta za kvalificirane radnike nije se moglo popuniti prošle godine, jer nije bilo odgovarajućeg kadra.

Imigracija je potrebna kako bi se riješio problem nedostatka radnika u Njemačkoj (Reuters - Ilustracija)

U Njemačkoj je u 2022. manjak kvalificiranih radnika dosegao rekordne razmjere, uprkos relativno slaboj ekonomiji, pokazalo je novo istraživanje.

Više od 630.000 slobodnih radnih mjesta za kvalificirane radnike nije se moglo popuniti prošle godine, jer u cijeloj zemlji nije bilo odgovarajuće kvalificiranih nezaposlenih osoba, prema Centru za stručnost za osiguranje kvalificiranih radnika (Kofa) Njemačkog ekonomskog instituta (IW).

To je najveći jaz u ponudi kvalificirane radne snage od početka mjerenja 2010. godine, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Sektori zdravstva, socijalnih usluga, nastave i obrazovanja bili su najviše pogođeni, uz graditeljstvo, arhitekturu, geodeziju i građevinsku tehnologiju, gdje je ostalo nepopunjeno šest od deset slobodnih radnih mjesta.

Zaposleno gotovo 45,6 miliona ljudi

Natprosječno je nedostajalo i kvalificiranih radnika u prirodnim naukama, geografiji i IT sektoru.

Nedostatak kvalificiranih radnika u komercijalnim uslugama, trgovini, prodaji, hotelijerstvu i turizmu gotovo se utrostručio prošle godine, pri čemu su tri od deset otvorenih radnih mjesta prošle godine ostala nepopunjena.

Nedostatak odgovarajuće kvalificirane radne snage odavno se odražava na tržištu rada i opće je poznato da je imigracija potrebna kako bi se riješio taj problem.

U martu je u cijeloj Njemačkoj bilo zaposleno gotovo 45,6 miliona ljudi, više nego ikad prije.

Uprkos ekonomskom padu, inflaciji i političkoj nesigurnosti, poslodavci iz industrije, trgovine i uslužnog sektora su se domogli kvalificiranih radnika.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada