Indija i Rusija dogovaraju sporazum o slobodnoj trgovini

Ukupan indijski uvoz iz Rusije povećao se u proteklih godinu dana gotovo četiri puta na 46,33 milijardi američkih dolara.

Ruski ministar trgovine i industrije Denis Manturov rekao je da će sporazum o slobodnoj trgovini s Indijom garantovati bilateralna ulaganja (Reuters)

Indija i Rusija pregovaraju o sporazumu o slobodnoj trgovini, potvrdili su njihovi ministri, što će produbiti njihove trgovinske odnose koji su procvjetali otkako je pokrenuta agresija na Ukrajinu.

Indijski ministar vanjskih poslova S. Jaishankar rekao je na skupu u New Delhiju da su dogovorili “prethodni sporazum”, a ruski ministar trgovine i industrije Denis Manturov najavio da će sporazum o slobodnoj trgovini garantovati bilateralna ulaganja.

Indija nije direktno kritikovala rusku invaziju na Ukrajinu, koju Moskva smatra “posebnom vojnom operacijom”, i pozvala je na mirno rješenje sukoba dijalogom, piše Reuters.

Rusija, tradicionalni opskrbljivač Indije vojnom opremom, prošli je mjesec postala i glavni indijski opskrbljivač sirovom naftom, istisnuvši Irak. Ukupan indijski uvoz iz Rusije povećao se u proteklih godinu dana gotovo četiri puta na 46,33 milijardi američkih dolara.

Saradnja kao prije sankcija

Moskva nastoji povećati uvoz mašina iz Indije kako bi poboljšala trgovinsku bilansu, rekao je Manturov.

“Moramo pronaći nišu u proizvodima koje Indija može zamijeniti”, rekao je novinarima na margini skupa. “U civilnim projektima trebamo široku saradnju kakva je bila prije sankcija”.

Reuters je u novembru pisao da Rusija želi uvesti više od 500 proizvoda iz Indije za ključne sektore, uključujući automobile, avione i vozove.

Indija, također, želi smanjiti sve veći trgovinski deficit s Rusijom, koja je njen najveći opskrbljivač vojnom opremom i četvrto tržište za njene lijekove.

Jaishankar je rekao da bi indijska poduzeća mogla imati koristi od ruske tehnologije i da New Delhi radi na rješavanju pitanja plaćanja, certifikacije i logistike.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada