I četvrtu sedmicu uzastopno cijene nafte rastu

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 1,5 posto – na 86,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,4 posto – na 82,50 dolara.

Zahvaljujući rastu četiri sedmice zaredom, sada su cijene nafte u plusu od početka godine (Reuters)

Na svjetskim tržištima cijene nafte su porasle i prošle sedmice, četvrte zaredom, jer se očekuje rast potražnje, najviše iz Kine, dok OPEC i njegovi saveznici ograničavaju proizvodnju.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 1,5 posto – na 86,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,4 posto – na 82,50 dolara, prenosi Hina.

Rast cijena četiri sedmice uzastopno nije zabilježen još od juna prošle godine, a posljedica je naznaka jačanja potražnje.

Prošle je sedmice Međunarodna agencija za energiju (IEA) procijenila da će potražnja za naftom ove godine porasti za dva miliona barela dnevno i dosegnuti rekordne iznose od gotovo 102 miliona barela dnevno, najvećim dijelom zahvaljujući oporavku kineske potražnje nakon ukidanja Covid mjera.

Ponuda bi se, po procjenama agencije, do kraja godine trebala smanjiti za 400.000 barela dnevno, s obzirom na očekivano povećanje ponude neovisnih proizvođača za milion barela dnevno, te smanjenje ponude iz OPEC-a za 1,4 miliona barela dnevno.

Očekuju manju potražnju tokom ljeta

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) procijenila je, u međuvremenu, da bi se potražnja tokom ljeta mogla smanjiti, ako povećane kamatne stope u SAD-u ometu uobičajenu ljetnu sezonu vožnje, a rafinerije u Kini ne pojačaju nabavu nafte.

Podršku višim cijenama pružilo je i slabljenje dolara. To potiče potražnju za naftom jer jača kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Kako se očekuje da će zbog popuštanja inflacijskih pritisaka u SAD-u američka centralna banka uskoro završiti ciklus povećanja kamata, vrijednost dolara prema košarici valuta prošle je sedmice pala peti put zaredom.

Podršku cijenama pružio je i podatak koji najavljuje smanjenje proizvodnje nafte u SAD-u. Prema izvještaju kompanije Baker Hughes, broj aktivnih naftnih postrojenja pao je treću sedmicu zaredom, za dva, na ukupno 588 postrojenja, najnižu brojku od prošlog juna.

Zahvaljujući rastu četiri sedmice zaredom, sada su cijene nafte u plusu od početka godine. Na londonskom je tržištu cijena barela u odnosu na početak godine porasla 0,4, a na američkom 2,8 posto.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada