Mađarska nakon sankcija izlazi iz Međunarodne investicijske banke

Istupanje iz Međunarodne investicijske banke ranije su najavile su i Rumunija i Bugarska, a već su izašle Češka, Slovačka i Poljska.

IIB je multilateralna razvojna banka koju su 1970. osnovale članice nekadašnjeg Varšavskog pakta (AP)

Mađarska vlada odlučila je povući svoje predstavnike i izaći iz Međunarodne investicijske banke (IIB), objavilo je ministarstvo ekonomije, nakon što je SAD banci uveo sankcije zbog veza s Rusijom, javlja Hina.

SAD je uveo sankcije trojici visokih dužnosnika IIB-a u Budimpešti, Rusima Nikolaju Kosovu i Georgiju Potapovu te Mađaru Imreu Laszloczkom.

Washington je saopćio da je Mađarska ignorirala zabrinutost SAD-a zbog IIB-a, „netransparentne platforme Kremlja”, čije je sjedište 2019. preseljeno iz Moskve u Budimpeštu.

IIB je multilateralna razvojna banka koju su 1970. osnovale članice nekadašnjeg Varšavskog pakta. Nakon raspada Sovjetskog saveza članstvo se počelo osipati.

Poljska je istupila iz IIB-a 2000. godine, a Češka i Slovačka lani, nakon što su ruske snage ušle u Ukrajinu.

SAD zabrinut zbog prisutnosti banke

Istupanje iz IIB-a najavile su i Rumunija i Bugarska, u junu odnosno augustu ove godine.

Krajem januara Mađarska je imala 25,27 posto udjela u IIB-u i bila je drugi dioničar po snazi, nakon Rusije sa 45,44 posto, prema internet stranici banke koja kao članice navodi i Kubu, Vijetnam i Mongoliju.

Američki ambasador u Mađarskoj David Pressman rekao je da je SAD izrazio zabrinutost zbog prisutnosti banke, ali je, za razliku od drugih NATO saveznika, mađarska vlada otklonila te bojazni, ustrajući u pružanju gostoprimstva IIB-u.

„Zabrinjava nas kontinuirana spremnost mađarskih čelnika na proširivanje i produbljivanje veza s Ruskom Federacijom, uprkos brutalnoj agresiji Rusije na Ukrajinu i prijetnji transatlantskoj sigurnosti”, rekao je Pressman.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada