Lula za alternativu dolaru u međunarodnoj trgovini

Trenutna situacija, kako smatra brazilski čelnik, nije u interesu državama u razvoju, koje su ‘u trci za dolarom’ kako bi mogle izvesti svoje proizvode.

Stalno se pitam isto pitanje: zašto države trebaju biti vezane za dolar, kaže Lula (Reuters)

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva digao je glas protiv dominacije američkog dolara u međunarodnoj trgovini, predloživši da bi se nacionalne valute mogle koristiti i da se stvore novi finansijski instrumenti, prenosi Tanjug.

“Svaku se večer pitam ista pitanja: zašto države trebaju biti vezane za dolar; zašto ne bi koristili naše valute; zašto ne napravimo nešto novo? Čija ideja je bila od starta kada su kada su napušteni zlatni standardi, da bi dolar trebao biti glavni, a ne juan, real ili pezos”, rekao je Lula tokom događaja u sjedištu Nove razvojne banke (NDB) koju je formirala organizacija BRICS.

Alternativni mehanizmi

Trenutna situacija, kako smatra brazilski čelnik, nije u interesu državama u razvoju, koje su “u trci za dolarom” kako bi mogle izvesti svoje proizvode.

Centralne banke, dodao je, mogle bi razviti adekvatne alternativne mehanizme za dvosmjerno plaćanje.

Lula je rekao kako treba NDB razmotriti alternativu dolaru u plaćanju između zemalja BRICS – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike.

Izvor: Agencije