Američke sudije onemogućavaju otvaranje rudnika litija

Odluka suda u gradu Reno bi mogla imati posljedice za ogroman rudnik litija u ​​blizini granice Nevade i Oregona, ali i za druge rudnike na javnom zemljištu širom američkog Zapada.

Litij se koristi u proizvodnji baterija za električna vozila što je ključni dio programa 'čiste energije' predsjednika Bidena (Reuters - Ilustracija)

Još jedan sudija usvojio je strože tumačenje američkog Apelacionog suda o vijek i po starom Zakonu o rudarstvu, izneseno u novoj presudi kojom se blokira otvaranje rudnika metala u Nevadi.

Presuda bi mogla imati posljedice za ogroman rudnik litija u ​​blizini granice Nevade i Oregona, ali i za druge buduće rudnike na javnom zemljištu širom američkog Zapada, javlja AP.

Američki okružni sudija Larry Hicks u gradu Reno je ukinuo odobrenje Američkog ureda za upravljanje zemljištem (U.S. Bureau of Land Management, BLM) za planirani rudnik molibdena Eureka Moly istočno od Rena u slučaju koji traje još od 2013. godine.

Hicks se pozvao na sudsku odluku u prošlogodišnjem slučaju u Arizoni koja je promijenila dugogodišnji stav vlade da Zakon o rudarstvu iz 1872. daje ista prava za rudarstvo i na susjedno zemljište radi odlaganja jalovine i drugog otpada.

Ta presuda blokirala je izgradnju rudnika bakra na osnovu zaključka da se ta prava ne primjenjuju automatski na susjedno javno šumsko zemljište gdje je kompanija planirala odložiti otpadnu stijenu.

Sutkinja Miranda Du također se pozvala na istu presudu u zaključivanju prošlog mjeseca da je BLM postupila nezakonito kada je odobrila rad rudniku Thacker Pass kompanije Lithium Americas u blizini granice Nevade i Oregona.

Za razliku od Hicksa ili Apelacionog suda, Du nije poništila odobrenje BLM-a za taj projekt, već je tražila novu proceduru te uprave za izdavanje dozvole. U međuvremenu, radovi za pripremu rudnika su u toku.

Bidenov program ‘čiste energije’

Ekolozi su uložili žalbu na odluku sutkinje Du o rudniku litija sudu u San Franciscu, koji bi trebalo da sasluša argumente u junu.

Litij se koristi u proizvodnji baterija za električna vozila što je ključni dio programa „čiste energije“ predsjednika Josepha Bidena da ubrza prelazak s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Kao i drugi rudnici decenijama, Eureka Moly je tvrdila da nema namjeru da trajno zauzme susjedna zemljišta jer će se rudarstvo na planini Hope završiti za 40 godina. Ali sudija Hicks je rekao da će, iako dozvola rudniku da koristi susjedno zemljište ističe kada projekt bude završen, otpadna stijena ostaje. Dakle, zauzimanje će biti trajno.

Ekolozi najavljuju nove akcije

Ekolozi kažu da je Hicksova presuda dobra za njihovu žalbu na otvaranje rudnika Thacker Pass, a planiraju i akciju protiv drugih rudnika molibdena i litija.

Lithium Americas i drugi lideri te djelatnosti insistiraju na tome da zaštitnici prirode preuveličavaju potencijalni pravni domet. Mark Compton, izvršni direktor Američkog udruženja za istraživanje i rudarstvo, smatra da su „činjenice jedinstvene za svaki slučaj“.

Međutim, John Hadder, izvršni direktor organizacije Great Basin Resource Watch, sa sjedištem u gradu Reno, rekao je da „sudije kažu kako postoje nezakonite radnje, a da kompanije ipak mogu da nastave s nezakonitom radnjom“ što po njemu „nema smisla“.

Izvor: Agencije