Yellen: Izgledi svjetske ekonomije sve bolji

Američka ministrica financija je odbacila upozorenja MMF-a o većim rizicima povezanim sa financijskim tenzijama.

Yellen smatra da je svjetska ekonomija na boljem mjestu nego što se predviđalo prošle jeseni (Reuters)

Američka ministrica financija Janet Yellen i dalje je obazriva u pogledu negativnih rizika sa kojima se suočava svjetska ekonomija, imajući u vidu rat u Ukrajini i pritiske na bankarski sektor, ali smatra da su sveukupni izgledi ipak bolji.

Odbacila je upozorenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o većim rizicima povezanim sa financijskim tenzijama, prenio je Reuters.

Kada je riječ o nepovoljnoj prognozi svjetskog rasta koju je MMF dao za 2023. godinu, a koja upozorava da bi rasplamsavanje previranja u financijskom sistemu moglo smanjiti proizvodnju na nivo blizu recesije, Yellen je rekla da „treba imati pozitivnija očekivanja“.

„Nisam vidjela dokaze koji ukazuju na smanjenje mogućnosti podizanja kredita, uprkos propasti pojedinih banaka prošlog mjeseca, iako je i to bila mogućnost“, naglasila je.

Ističe da je američki bankarski sistem ostao zdrav, „s jakim pozicijama kapitala i likvidnosti, a da je svjetski financijski sistem otporan zbog značajnih reformi provedenih nakon financijske krize 2008. godine“.

Dobri rezultati američke ekonomije

„Američka ekonomija očigledno ima izuzetno dobre rezultate, računajući nastavak otvaranja solidnog broja novih radnih mjesta, inflaciju koja se postepeno smanjuje, sve upadljiviju potrošnju“, rekla je Yellen.

Zbog svega toga ne očekuje ekonomski pad, iako to ostaje rizik, ali smatra da je svjetska ekonomija na boljem mjestu nego što se predviđalo prošle jeseni, sa stabiliziranim cijenama energije i hrane, dok pritisci u lancu snabdjevanja nastavljaju opadati.

„Ograničenje cijene ruske nafte pomoglo je stabilizaciji svjetskih energetskih tržišta i istovremeno smanjilo primarni izvor prihoda Rusije“, rekla je Yellen, dodajući da će okončanje rata u Ukrajini biti najveća pomoć za svjetsku ekonomiju.

Izvor: Agencije