Nizozemska najavila ograničenja izvoza ‘najnaprednijih’ čipova

Nizozemska želi zbog nacionalne sigurnosti što brže staviti ovu tehnologiju pod nadzor, rekla je ministrica trgovine.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da se oštro protivi najavljenim ograničenjima (EPA)

Nizozemska vlada je saopćila da planira nova ograničenja izvoza opreme za proizvodnju poluprovodnika radi zaštite nacionalne sigurnosti, pridružujući se naporima SAD-a da ograniči izvoz čipova u Kinu.

Ta objava označava prvi konkretan potez Nizozemaca, koji nadziru bitnu tehnologiju proizvodnje čipova, prema usvajanju pravila na koja potiče Washington kako bi se ograničila kineska industrija proizvodnje čipova i usporio njen vojni napredak, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da se oštro protivi najavljenim ograničenjima.

SAD je u oktobru uveo sveobuhvatna izvozna ograničenja na isporuke američke opreme za izradu čipova u Kinu, ali da bi ograničenja bila učinkovita, moraju se složiti drugi ključni dobavljači u Nizozemskoj i Japanu, koji proizvode ključnu tehnologiju za proizvodnju čipova.

Savezničke zemlje pregovaraju o tome već mjesecima.

‘Nacionalni kontroloni popis’

Nizozemska ministrica trgovine Liesje Schreinemacher objavila je odluku u pismu parlamentu, rekavši da će ograničenja biti uvedena prije ljeta.

U pismu nije imenovala Kinu, ključnog nizozemskog trgovačkog partnera, niti ASML Holding NV, najveću evropsku tehnološku kompaniju i glavnog dobavljača za proizvođače poluprovodnika, ali najava bi se trebala odnositi na njih oboje.

“Budući da Nizozemska smatra nužnim iz razloga nacionalne sigurnosti što brže staviti ovu tehnologiju pod nadzor, vlada će uvesti nacionalni kontrolni popis”, navedeno je u pismu.

Kompanija ASML u odgovoru je rekla kako očekuje da će morati podnijeti zahtjev za licence za izvoz najnaprednijeg segmenta među svojim “DUV” mašinama, ali to neće utjecati na njene finansijske smjernice za 2023. godinu.

ASML dominira tržištem litografskih sistema, mašina vrijednih više miliona dolara koji koriste snažne lasere za stvaranje sićušnih sklopova računarskih čipova.

‘Izbjeći ometanje lanaca vrijednosti’

ASML nikada nije prodao svoje najnaprednije “EUV” mašine kupcima u Kini, a većina njegove “DUV” prodaje u Kini ide relativno manje naprednim proizvođačima čipova.

Njegovi najveći kupci u Južnoj Koreji, Samsung i SK Hynix, imaju značajne proizvodne kapacitete u Kini.

Nizozemska objava ostavlja glavna pitanja bez odgovora, uključujući hoće li ASML moći servisirati više od 8 milijardi eura vrijednih DUV mašina koje je prodao kupcima u Kini od 2014. godine.

Schreinemacher je rekla da je nizozemska vlada odlučila o mjerama “što je moguće pažljivije i preciznije … kako bi se izbjeglo nepotrebno ometanje lanaca vrijednosti”.

“Za kompanije je važno da znaju s čime se suočavaju i da imaju vremena prilagoditi se novim pravilima”, napisala je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada