BiH i Hrvatska će jačati trgovinsku razmjenu, Schengen nije ništa poremetio

Hrvatska je najavila opremanje što više prelaza novim informacionim sistemima kako bi se olakšao prelazak granice sa BiH.

BiH iznimno važan trgovinski partner, rekli su hrvatski dužnosnici (Fena)

Ulazak Hrvatske u šengenski prostor nije i neće utjecati na trgovinsku razmjenu s Bosnom i Hercegovinom, a očekuje se kako će ona i dalje rasti, ocijenili su u četvrtak u Sarajevu dužnosnici Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK).

Dvije su komore organizirale skup s privrednicima iz BiH i predstavnicima tijela vlasti te zemlje, na kojemu su razgovarali sa službenicima hrvatske carine, Granične policije i Državnog inspektorata o stanju trgovinske razmjene nakon 1. janaura, od kada je Hrvatska postala dio jedinstvenog evropskog graničnog režima, piše Hina.

Potpredsjednik HGK-a Dragan Kovačević kazao je kako taj datum nije donio nikakve dramatične promjene jer su sve procedure koje su od tada formalno na snazi bile u primjeni mjesecima ranije pa su bosanskohercegovački izvoznici imali dovoljno vremena za potrebne prilagodbe.

Poteškoće kojih ima, kako je pojasnio novinarima, potječu uglavnom iz nekompatibilnosti različitih sistema u BiH i nepostojanja instrumenata poput elektronskog potpisa.

Kovačević je kazao kako je jasan interes Hrvatske da protočnost ljudi i roba preko granice bude što bolja i lakša i na tome se kontinuirano radi, tim prije što je BiH iznimno važan trgovinski partner.

“Prošle smo godine imali više od četiri milijarde eura vanjskotrgovinske razmjene, a ona se iz godine u godinu povećava”, podsjetio je Kovačević, dodajući kako za 2022. to ujedno predstavlja rast od 30 posto.

Nova kontrola na granici

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković kazao je kako od ulaska Hrvatske u Schengen nema nikakvih šteta.

Rekao je i kako se carinske procedure više neće mijenjati, a jedini veći izazov koji predstoji bit će uvođenje novog sistema elektronske provjere ulazaka putnika iz trećih zemalja u EU, koji će se morati provoditi i na granici Hrvatske.

“Htjeli mi ili ne, taj nadzor (po osobi) traje 30 do 60 sekundi i to će značiti manje zastoje”, kazao je Vuković.

Dodao je kako je hrvatska strana najavila da će nastojati opremiti što više prelaza ovim sistemom kako bi se olakšao prelazak granice.

Izvor: Agencije