Siemens investira 220 miliona dolara u tvornicu vozova u SAD-u

Siemensova tvornica bit će izgrađena u Lexingtonu, gradu s 20.000 stanovnika, i otvorit će do 2028. godine 500 novih radnih mjesta.

Klijenti njemačke kompanije u SAD-u uključuju Amtrak i desetke prijevozničkih firmi (EPA - Ilustracija)

Siemens će uložiti više od 220 miliona dolara u gradnju tvornice vozova u Sjevernoj Karolini, objavili su Bijela kuća i njemački inženjerski div.

Administracija američkog predsjednika Josepha Bidena i njegovi demokrati usmjeravaju milijarde iz saveznog budžeta u modernizaciju stare infrastrukture i povećanje proizvodnje u SAD-u, u želji da potaknu potrošnju privatnog sektora i otvore nova radna mjesta, tumači Reuters.

Siemensova tvornica bit će izgrađena u Lexingtonu, gradu s 20.000 stanovnika, i otvorit će do 2028. godine 500 novih radnih mjesta, objavila je kompanija.

„Administracija se jasno obavezala da će ulagati u infrastrukturu i transformirati sektor mobilnosti u smjeru zelenijih izvora energije“, rekao je Roland Busch, izvršni direktor Siemensa AG u telefonskom intervjuu. „Siemens je izgradio snažnu poziciju na američkom tržištu i vidi mogućnosti za dugoročni rast u segmentu brze željeznice“.

Klijenti njemačke kompanije u SAD-u uključuju Amtrak i desetke prijevozničkih firmi koje će imati pravo na savezne poticaje za lokomotive s pogonom na čišće izvore energije.

Subvencije za otvaranje novih radnih mjesta

Siemensov odjel željezničke opreme dobit će subvencije savezne države Sjeverne Karoline za otvaranje radnih mjesta, objavila je kompanija. Subvencije će se dijelom temeljiti na zakonu o infrastrukturi iz 2021. godine, navela je Bijela kuća.

Zakon je „težak“ 1.000 milijardi dolara i osigurava 66 milijardi dolara za željeznicu, uz povećanje savezne pomoći za vozove. Uključuje i 24 milijarde dolara bespovratnih sredstava za projekte u sjeveroistočnom koridoru.

Biden potiče ulaganja u željeznički prijevoz putnika i u modernizaciju prometnog „sjeveroistočnog koridora“, koji spada među najzagušenije željezničke koridore u SAD-u, napominje Reuters.

Željeznički prijevoznik Amtrak objavio je prošlog novembra da planira dramatično proširiti usluge u SAD-u i dodati do 39 koridorskih ruta do 166 gradova do 2035. godine.

Izvor: Agencije