Radnici Amazona u Kaliforniji izgubili u parnici protiv kompanije

U grupnoj tužbi gotovo 7.000 radnika Amazona se zahtijevalo da kompanija nadoknadi troškove zaposlenima koji su radili na daljinu tokom pandemije.

Kompanija je tvrdila da ne duguje nadoknadu jer su troškovi rezultat vladinih naloga da ostanu kod kuće, a ne bilo kakve odluke Amazona (Reuters)

Amazon je odnio pobjedu u sudskom procesu održanom zbog grupne tužbe podnesene u ime gotovo 7.000 radnika iz američke savezne države Kalifornija, u kojoj se zahtijevalo da kompanija nadoknadi troškove zaposlenima koji su radili na daljinu tokom pandemije.

Američki okružni sudija Vincent Chhabria u San Franciscu rekao je da imenovani tužilac David Williams nije uspio da dokaže da je Amazon trebalo da zaposlenima nadoknađuje troškove interneta, korištenja mobilnih telefona i druge troškove, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Williams je tužio Amazon 2021. pojedinačno i na to dodao grupne tužbe prošle godine.

Nadoknada troškova

Optužio je Amazon da je prekršio kalifornijski zakon koji od poslodavaca zahtjeva da radnicima nadoknade razumne troškove u vezi sa poslom.

Kompanija je tvrdila da ne duguje nadoknadu jer su troškovi rezultat vladinih naloga da ostanu kod kuće, a ne bilo kakve odluke Amazona.

Williamsovi advokati su podnijeli slične tužbe protiv nekoliko drugih kompanija, uključujući IBM, Fox i Oracle. Neki od tih slučajeva su riješeni, a kompanije su pristale da radnicima na udaljenijim lokacijama daju do 83 dolara mjesečno za pokrivanje troškova rada od kuće.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada