Yellen protiv kratkoročnog povećanja kapitala Svjetske banke

Želimo bolju mobilizaciju privatnih resursa pored investicija Svjetske banke, ali u ovom trenutku ne tražimo povećanje kapitala, rekla je američka ministrica finansija.

Yellen želi da reforme Svjetske banke znatno prošire kreditiranje za borbu protiv klimatskih promjena i drugih globalnih kriza (EPA)

Američka ministrica finansija Janet Yellen odbacila je prijedlog o kratkoročnom povećanju kapitala Svjetske banke.

Yellen je na budžetskoj raspravi u Komitetu za izdvajanja za državne, inozemne operacije i srodne programe Predstavničkog doma Kongresa SAD-a rekla da želi da reforme Svjetske banke znatno prošire kreditiranje za borbu protiv klimatskih promjena i drugih globalnih kriza, uglavnom širenjem postojećih resursa, usvajanjem inovativnih politika finansiranja i mobilizacijom privatnih finansija, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

‘Ne tražimo povećanje kapitala’

Povećanje kapitala bilo je među prijedlozima Svjetske banke u januaru, ali ono ne bi bilo moguće bez podrške SAD-a, najvećeg akcionara Svjetske banke, rekla je Yellen.

“Ne tražimo povećanje kapitala. Želimo da vidimo bolju mobilizaciju privatnih resursa pored investicija Svjetske banke, ali u ovom trenutku ne tražimo povećanje kapitala”, rekla je Yellen.

Posljednje povećanje kapitala Svjetske banke, od 13 milijardi dolara, odobrile su zemlje članice 2018. godine, ali stvoreni kreditni kapaciteti bili su pod velikim pritiskom zbog pandemije i posljedica rata u Ukrajini, navodi Reuters.

Izvor: Agencije