Italijanske vlasti žele odvojiti tradicionalno od investicijskog bankarstva

Kritičari u lijevim i desnim političkim krugovima smatraju da je povezivanje tradicionalnog i investicijskog bankarstva bilo glavni uzrok financijskih kriza u ovom stoljeću.

Prijedlog vladajuće stranke u Italiji 'de facto' bi vratio na snagu zakon iz '30-ih godina prošlog stoljeća koji je odbačen u '90-ima ukidanjem regulative bankovnog poslovanja (EPA)

Vladajuća stranka italijanske premijerke Giorgie Meloni predstavila je u parlamentu nacrt zakona o odvajanju bankovnog poslovanja s građanima i kompanijama od investicijskog bankarstva, što bi iz temelja izmijenilo rad zajmodavaca.

Prijedlog stranke Braća Italije (FdI) došao je nakon kolapsa američkog tehnološkog zajmodavca Silicon Valley Bank (SVB) te spašavanja Credit Suissa preuzimanjem od strane bankarskog konkurenta UBS-a, što je izazvalo strah od sistemske kreditne krize koja bi mogla dovesti do daljnjih propadanja banaka, javlja Reuters.

Takav prijedlog bi de facto vratio na snagu zakon iz ‘30-ih godina prošlog stoljeća koji je odbačen u ’90-ima ukidanjem regulative bankovnog poslovanja.

Kritičari u lijevim i desnim krugovima smatraju da je upravo povezivanje tradicionalnog i investicijskog bankarstva bilo glavni uzrok financijskih kriza u ovom stoljeću.

Dozvola bankama koje posluju s građanima i kompanijama da se bave špekulativnom trgovinom „izuzetno je negativna za realno gospodarstvo i potkopava najelementarnije principe zaštite društvenih i etičkih temelja ekonomije”, piše u prijedlogu zakona stranke Braća Italije.

Prijedlog već bio u parlamentu

Prema nacrtu zakona koji je Reuters dobio na uvid, banke bi dobile rok od 12 mjeseci da reorganiziraju poslovanje i izaberu hoće li poslovati s građanima i kompanijama ili se baviti trgovinom financijskim proizvodima.

Iza prijedloga, koji je 17. marta gotovo krišom predstavljen u donjem domu parlamenta, stoje šef vladajuće stranke u Zastupničkom domu Tommaso Foti i njegovih 14 stranačkih kolega, uključujući bivšeg ministra ekonomije Giulija Tremontija.

Foti nije odmah odgovorio na upit da komentira tu informaciju.

Stranka Braća Italije promovirala je gotovo identičan zakon već u prošlom sazivu parlamenta, kada je bila u opoziciji. Prijedlog je iznijela Meloni, ali nije prošao u nadležnom odboru pa nije ni stigao do zastupničkog doma.

U SAD-u sličnu reformu bankarstva, utjelovljenu u prijedlogu da se ponovo uvede Glass-Steagallov zakon iz 1933. godine, predlagali su ljevičari u Demokratskoj stranci, poput senatorice Elizabeth Warren, napominje Reuters.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada