Portugal ukida PDV na osnovne namirnice

Vlada će na šest mjeseci obustaviti naplatu PDV-a na hljeb, tjesteninu, rižu, mlijeko, jaja, jogurt, sir, biljno ulje, maslac, meso i ribu, uz mogućnost prolongiranja mjere.

Brojni Portugalci teško spajaju kraj s krajem zbog znatno nižih plaća nego u drugim zemljama zapadne Evrope (EPA)

Portugalska vlada planira na šest mjeseci obustaviti naplatu poreza na dodanu vrijednost (PDV) na kupovinu 44 osnovne namirnice kako bi obuzdala visoku inflaciju, objavio je premijer Antonio Costa.

Obustava naplate sastavni je dio sporazuma koji je vlada potpisala s proizvođačima i trgovcima, a cilj mu je stabilizacija cijena, rekao je Costa, prenosi dpa.

Sporazum uključuje i financijske subvencije poljoprivrednicima i stočarima u visini 600 miliona eura.

Vlada će na šest mjeseci obustaviti naplatu PDV-a na hljeb, tjesteninu, rižu, mlijeko, jaja, jogurt, sir, biljno ulje, maslac, meso i ribu, uz mogućnost prolongiranja mjere, rekao je portugalski premijer.

Prijedloge mora usvojiti parlament u kojem Costina vlada ima većinu.

Hrana značajno skuplja

Inflacija u Portugalu dosegla je prošlog mjeseca 8,2 posto i niža je za 0,3 postotnog boda nego u eurozoni. No, cijene hrane porasle su nedavno više od 20 posto. Stopa PDV-a za osnovne namirnice iznosi šest posto.

Brojni građani teško spajaju kraj s krajem zbog znatno nižih plaća nego u drugim zemljama zapadne Evrope.

Costa visoku inflaciju pripisuje u prvom redu ruskoj invaziji na Ukrajinu i upozorava da bi cijene mogle rasti i nakon što mjere stupe na snagu.

„Niko ne zna koliko će dugo rat trajati, a sve dok traje, prijeti opasnost daljnjeg rasta troškova proizvodnje“, upozorio je portugalski premijer.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada