MMF: Ekonomski rast Kine činit će trećinu rasta globalne ekonomije 2023.

Direktorica MMF-a Kristalina Georgieva je istakla da oporavak kineske ekonomije donosi ohrabrujuću vest za svjetsku ekonomiju.

MMF je u januaru ove godine povećao prognozu ovogodišnjeg ekonomskog rasta Kine (EPA)

Ekonomija Kine ima snažan skok, a njen privredni rast će činiti oko jedne trećine ovogodišnjeg rasta globalne ekonomije, rekla je Kristalina Georgieva, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u govoru održanom na Kineskom razvojnom forumu 2023.

Georgieva je snažan privredni oporavak Kine opisala kao “pupoljak” u svjetskoj ekonomiji, čiji je oporavak trenutno teško ometen pandemijom, geoekonomskom podjelom i rizikom u oblasti finansijske stabilnosti, prenosi Kineski međunarodni radio (CRI).

Ona je ukazala da oporavak kineske ekonomije donosi ohrabrujuću vest za svjetsku ekonomiju, prenosi Tanjug.

Ekonomski rast Kine

Prema analizama MMF-a, svaki procentni rast kineske ekonomije bi pomogao da prosječan rast u drugim azijskim ekonomijama bude veći za 0,3 posto, navela je Georgieva.

MMF je u januaru ove godine povećao prognozu ovogodišnjeg ekonomskog rasta Kine na 5,2 posto, sa 4,4 posto predviđenih u oktobru prošle godine.

Georgieva je u govoru iznijela nekoliko prijedloga u vezi sa budućim ekonomskim rastom Kine. Prema njenom mišljenju, težište ekonomskog rasta bi trebalo da, sa rasta zasnovanog na investicijama, prelazi na rast utemeljen na potrošnji, a također je veoma važan zeleni rast koji će Kini pomoći da ostvari kvalitetniji i inkluzivniji rast.

Izvor: Agencije