Blagi porast cijena nafte na svjetskim tržištima

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 2,8 posto – na 74,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,8 posto – na 69,26 dolara.

Posljednjih mjeseci cijene nafte kreću se u relativno uskom rasponu (EPA)

Na svjetskim tržištima cijene nafte su prošle sedmice blago porasle jer ih podržava nada trgovaca u jačanje potražnje iz Kine, no rast cijena je ograničen jer ih pritišće bojazan od bankarske krize i usporavanja rasta zapadnih ekonomija.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 2,8 posto – na 74,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,8 posto – na 69,26 dolara, javlja Hina.

Tako su cijene nadoknadile dio gubitaka od prethodne sedmice, kada su potonule više od deset posto.

Rast cijena najviše se zahvaljuje nadi trgovaca u ubrzanje rasta kineske ekonomije, najvećeg svjetskog uvoznika nafte, što bi trebalo ojačati potražnju.

Kineska potražnja kontinuirano raste

Investicijska banka Goldman Sachs objavila je da potražnja Kine za svim kategorijama robe kontinuirano raste, pri čemu je potražnja za naftom premašila 16 miliona barela dnevno.

Podršku cijenama pruža i slabljenje dolara jer time nafta postaje jeftinija za kupce u drugim valutama, pa zbog toga jača i potražnja.

S druge strane, cijene su pod pritiskom zbog daljnjeg povećanja kamatnih stopa jer na taj način centralne banke u zapadnom dijelu svijeta nastoje suzbiti inflaciju.

Prošle sedmice su kamate povećali američki Fed i Britanska centralna banka (Bank of England), za 0,25 postotnih bodova. Trgovci se nadaju da se bliži kraj ciklusu povećanja kamata, no to će zavisiti od kretanja inflacije.

Cijene nafte pale deset posto od početka godine

U svakom slučaju, rast zapadnih ekonomija usporava, a taj će se trend zbog rasta troškova kreditiranja nastaviti, što znači da će potražnja za energentima oslabiti.

Trgovci se plaše i da bi američka, ali i evropska ekonomija mogle uroniti u recesiju, ako se financijski problemi u nekim bankama preliju na druge, što bi moglo dovesti do bankarske krize.

Posljednjih mjeseci cijene nafte kreću se u relativno uskom rasponu, no u odnosu na početak godine trenutno su u minusu više od deset posto.

Izvor: Agencije