Scholz: Nema razloga za brigu za Deutsche Bank

Deutsche Bank je veoma profitabilna, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

Njemački kancelar Olaf Scholz kaže kako nema razloga za brigu (EPA)

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da nema razloga za zabrinutost zbog Deutsche Banka nakon što je vrijednost njenih akcija naglo pala zbog straha od bankarske krize, javlja Anadolija.

“Deutsche Bank je modernizovala svoj poslovni model i reorganizovala se. To je veoma profitabilna banka, nema razloga za brigu”, rekao je Scholz novinarima u Briselu, na kraju samita lidera Evropske unije.

On je rekao da su tokom sastanka lideri Unije razgovarali o nedavnim dešavanjima na globalnim tržištima i situaciji u evropskim zemljama.

Vrijednost pala za 13 posto

“Evropska bankarska supervizija i finansijski sistem su robusni i stabilni, evropske banke imaju snažna kapitalna sredstva, zahvaljujući radu proteklih godina i naporima samih banaka”, naglasio je Scholz.

Vrijednost akcija Deutsche Banka pala je u petak za 13 posto nakon što su promjene kreditnih obaveza porasle zbog zabrinutosti zbog moguće globalne bankarske krize.

Problemi švicarske banke Credit Suisse i bankrot banaka Silicon Valley Bank i Signature Bank sa sjedištem u SAD-u izazvali su zabrinutost za stabilnost globalnog bankarskog sektora.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada