Bundesbank: Podizanje kamatnih stopa u eurozoni nije završeno

Banka se mora oduprijeti pozivima da smanji kamatne stope u prekratkom roku, jer bi se inflacija mogla ponovo rasplamsati, kaže čelnik njemačke centralne banke Joachim Nagel.

Banka se mora oduprijeti pozivima da smanji kamatne stope u prekratkom roku nakon dosezanja vrhunca inflacije, ustvrdio je Joachim Nagel (Reuters)

Evropska centralna banka (ECB) još nije završila s podizanjem kamatnih stopa u eurozoni, izjavio je čelnik njemačke centralne banke Joachim Nagel, dodavši da se približavaju nivou na kojem će kočiti ekonomsku aktivnost.

Protuinflacijske mjere ECB-a donose rezultate, ali borba protiv inflacije još nije završena, rekao je predsjednik Bundesbanka u intervjuu britanskom poslovnom listu Financial Timesu, prenosi Hina.

Banka se mora oduprijeti pozivima da smanji kamatne stope u prekratkom roku nakon dosezanja vrhunca inflacije, jer bi se mogla ponovo rasplamsati, ustvrdio je Nagel.

Pogoršani uvjeti finansiranja

ECB je prošle sedmice ponovo podigao ključne kamatne stope za pola postotna boda, potvrdivši da i dalje namjerava krotiti rast cijena kočenjem potražnje.

Guverner njemačke centralne banke priznao je da se kamatne stope približavaju nivou na kojem će kočiti ekonomsku aktivnost.

Savjetnici njemačke vlade procjenjuju da će najveća evropska ekonomija ove i iduće godine slabije rasti, istaknuvši među razlozima pogoršane uvjete finansiranja koji će omesti ulaganja.

Zbog previranja u bankarskom sektoru, ECB je na prošlosedmičnoj sjednici ipak pokazao više spremnosti na prilagodbu smjera, nakon opetovanih poruka da neće posustati u borbi protiv inflacije.

Izvor: Agencije