Inflacija u Britaniji opet ubrzala, sad je na 10,4 posto

Snažan rast cijena hrane pokrenulo je poskupljenje povrća zbog visokih troškova energije i loših vremenskih uvjeta u pojedinim dijelovima Evrope.

Od decembra 2021. godine Bank of England je deset puta podizao kamatne stope kako bi skupljim zaduživanjem smanjio potrošnju (EPA)

Inflacija u Velikoj Britaniji ponovno je ubrzala u februaru, podstaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za domaćinstva, pokazali su podaci Statističkog ureda.

Stopa inflacije porasla je u februaru na 10,4 posto, sa 10,1 posto prethodnog mjeseca, što znači da je rast cijena ubrzao prvi put od oktobra, prenosi Hina.

Jedan od glavnih pokretača inflacije u februaru bio je ubrzani rast cijena hrane bezalkoholnih pića, za 18 posto u odnosu na prošlogodišnji februar, nakon 16,7-postotnog skoka u januaru, u periodu nestašice povrća u brojnim supermarketima.

Trgovci su posebno teško dolazili do paradajza, paprike i krastavaca, uglavnom zbog ekstremnih vremenskih uvjeta koji su utjecali na urod u Španiji i sjevernoj Africi, napominje BBC.

Bank of England opet odlučuje o kamatama

Na nestašicu su se nadovezale visoke cijene energije koje su utjecale na domaće uzgajivače i problemi u opskrbnim lancima.

Snažan rast cijena hrane pokrenulo je poskupljenje povrća zbog visokih troškova energije i loših vremenskih uvjeta, koji su u pojedinim dijelovima Evrope doveli do nestašica i racioniranja, rekao je Grant Fitzner, glavni ekonomist Statističkog ureda.

Troškovi stanovanja bili su viši za 26,6 posto nego u februaru 2022. godine, uz gotovo istu stopu rasta kao i u januaru, zbog poskupljenja struje i plina.

Britanska centralna banka (Bank of England) odlučit će na sjednici u četvrtak hoće li povećati, smanjiti ili zadržati kamatne stope na sadašnjem nivou kako bi obuzdala inflaciju. Od decembra 2021. godine podizala ih je deset puta kako bi skupljim zaduživanjem smanjila potrošnju.

Izvor: Agencije