Inflacija u Hrvatskoj usporila na 11,9 posto

Stopa inflacije na godišnjem nivou je u Hrvatskoj smanjena treći mjesec uzastopno, nakon što je u novembru prošle godine dosegla rekordnih 13,5 posto.

Trend kretanja inflacije se preokreće i to je, uz pokazatelje rasta BDP-a, dobra i ohrabrujuća vijest na početku godine, ocijenio je hrvatski premijer Plenković (AFP)

Godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u februaru je usporila na 11,9 posto, nakon što je prethodni mjesec dosegla 12,7 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Prema tim podacima, stopa inflacije na godišnjem nivou je smanjena treći mjesec uzastopno, nakon što je u novembru prošle godine dosegla rekordnih 13,5 posto.

Posmatrano prema posebnim grupama, procijenjena godišnja stopa inflacije za hranu, piće i duhan usporila je na 15 posto, za energiju 13,4 posto, industrijske neprehrambene proizvode bez energije 10,3 posto, a za usluge 8,9 posto, navodi DZS.

Plenković: Preokreće se trend

„Trend kretanja inflacije se preokreće i to je, uz pokazatelje rasta BDP-a, dobra i ohrabrujuća vijest na početku godine“, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

„Preokreće se trend, to je jako dobro i to se sada potvrđuje“, rekao je Plenković, prenosi Hina.

„I BDP u četvrtom kvartalu i na godišnjoj razini u 2022. i smanjenje inflacije u veljači, itekako su dobri i ohrabrujući ekonomski pokazatelji na početku ove godine, u širem kontekstu globalne krize s kojom smo suočeni“, rekao je hrvatski premijer.

Inflacija u eurozoni 8,5 posto

I u eurozoni, čija je članica od početka godine postala Hrvatska, inflacija je blago oslabila, kliznuvši na 8,5 posto, zahvaljujući umjerenijem poskupljenju energije, pokazale su prve procjene Eurostata.

Prethodno su, tokom januara, cijene porasle 8,6 posto, a u decembru 9,2 posto.

Glavni pokretači visoke inflacije u prošlom mjesecu bili su svježa hrana i energija, s gotovo istim godišnjom stopama rasta cijena, od 13,6 odnosno 13,7 posto.

Najvišu godišnju stopu inflacije bilježe baltičke zemlje, na čelu s Latvijom gdje je iznosila 20,1 posto, a slijede Estonija i Litvanija sa stopama inflacije od 17,8 odnosno 17,2 posto.

Najniža inflacija je u Luksemburgu – 4,8 posto, Belgiji – 5,5 posto te Španiji – 6,1 posto.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada