Bidenova administracija izdvaja 1,2 milijarde dolara za nuklearke

Suočeni sa visokim cijenama održavanja i konkurencijom u vidu energije vjetra i sunca, kao i prirodnog plina, desetak nuklearnih reaktora zatvoreno je u SAD-u od 2013.

Novac će biti proslijeđen elektranama koje su u riziku od zatvaranja u narednih nekoliko godina (Reuters)

Administracija američkog predsjednika Josepha Bidena nudi novu rundu pomoći, vrijednu 1,2 milijarde dolara, kako bi se produžio radni vijek dotrajalih i zatvorenih nuklearnih elektrana, javlja Reuters.

Bidenov klimatski tim vjeruje da je nuklearna snaga ključna za stvaranje energije oslobođene od ugljika, neophodne za ostvarivanje cilja – 100 posto čiste energije do 2035. godine, prenosi Tanjug.

Sredstva će biti izdvojena iz budžeta Civilnog nuklearnog kreditnog programa, vrijednog šest milijardi dolara, a distribuirat će ih Ministarstvo energetike.

Aktivna 93 reaktora

Suočeni s visokim cijenama održavanja i konkurencijom u vidu energije dobijene od vjetra i sunca, kao i jeftinog prirodnog plina, desetak nuklearnih reaktora zatvoreno je u SAD-u od 2013. godine, pa su ostala aktivna 93.

U ovoj turi pomoći, novac će biti proslijeđen elektranama koje su u riziku od zatvaranja u narednih nekoliko godina, ali i elektranama koje su prestale raditi 15. novembra 2021. godine.

Izvor: Agencije