Aktivnost u industriji eurozone smanjena i u februaru

Marginalni rast o kojem su izvijestili proizvođači eurozone u februaru dobrodošla je vijest jer je proizvodnja porasla prvi put od prošlogodišnjeg maja.

Uteg industriji bila je slaba potražnja, iskazana u padu novih narudžbi, deseti mjesec zaredom (EPA)

Aktivnost u industriji eurozone smanjila se i u februaru, ali je proizvodnja blago porasla, prvi put od maja prošle godine, zahvaljujući oporavku lanaca snabdijevanja, pokazalo je mjesečno istraživanje S&P Globala.

S&P Globalov indeks menadžera nabavke (PMI) u industriji eurozone pao je u februaru za 0,3 boda u odnosu na januar, na 48,5 bodova, prenosi Hina.

Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti, no indeks proizvodnje dosegnuo je 50,1 bod, što bi značilo da je proizvodnja blago porasla.

“Marginalni rast proizvodnje o kojem su izvijestili proizvođači eurozone u februaru dobrodošla je vijest jer je (proizvodnja) porasla prvi puta od prošlogodišnjeg maja”, rekao je glavni poslovni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

Slaba potražnja deseti mjesec zaredom

“Svjetlija slika proizvodnje prije svega odražava opće poboljšanje u opskrbnim lancima, uz najbrži tempo isporuka sirovina i dijelova u fabrike od 2009. godine”, dodao je.

Zahvaljujući poboljšanju u opskrbnim lancima troškovi u industriji ponovo su se naglo smanjili.

Indeks cijena sirovina pao je za 5,4 boda, na 50,9 bodova, najniži nivo od septembra 2020. No, indeks proizvođačkih cijena još je uvijek visok.

Uteg industriji bila je slaba potražnja, iskazana u padu novih narudžbi, deseti mjesec zaredom.

Uz nagomilane zalihe i opću ekonomsku nesigurnost, S&P Global ističe i ubrzani pad novih narudžbi za izvoz.

Potražnja će se morati porasti u idućim mjesecima da bi se održao trend rasta proizvodnje i da bi se industrija riješila ovisnosti o nerealiziranim starim narudžbama, upozorio je ekonomist S&P Globala.

Izvor: Agencije