Pregovori Moskve i Rijada stabilizirali cijene nafte

Na londonskom tržištu cijena barela iznosila je 73,95 dolara, a na američkom tržištu se barelom trgovalo po 67,80 dolara.

Ruska proizvodnja se u februaru zadržala blizu količina iz perioda prije rata u Ukrajini, uprkos sankcijama, što bi signaliziralo obilnu ponudu (EPA - Ilustracija)

Cijene nafte stabilizirane su na gotovo 74 dolara po barelu nakon izvještaja da su Rusija i Saudijska Arabija razgovarale o mjerama uravnoteženja tržišta koje je poljuljao strah od bankovne krize, prigušivši izglede za potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela iznosila je 73,95 dolara, a na američkom tržištu se barelom trgovalo po 67,80 dolara, javlja Reuters.

Tržišta je ove sedmice poljuljala propast američkog Silicon Valley Banka, a u srijedu su pažnju privukli problemi s likvidnošću u švicarskom Credit Suisse nakon lanjskog gubitka od 7,3 milijarde franaka i poruke glavnog dioničara da neće sudjelovati u dokapitalizaciji. Dionice švicarske banke naglo su pale potpirivši strah od globalne financijske krize.

„Bankovna kriza koja je počela u SAD-u proširila se na Evropu i Credit Suisse, što je na cijelom tržištu pojačalo potrebu za smanjivanjem izloženosti“, rekao je Ole Hansen iz Saxo Bank.

U međuvremenu je Credit Suisse objavio da će od švicarske centralne banke posuditi do 50 milijardi franaka kako bi ojačao likvidnost i povjerenje ulagača.

Česte promjene raspoloženja na tržištu

Vijest je nakratko podržala cijene nafte koje su ponovo krenule silaznim smjerom nakon što je ECB podigao kamatne stope u eurozoni za još pola postotnog boda, uprkos porukama s tržišta da pričeka da se situacija stabilizira.

Raspoloženje na tržištu ponovo se promijenilo nakon izvještaja saudijskih državnih medija da je ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman u Rijadu s potpredsjednikom ruske vlade Aleksandrom Novakom razgovarao o nastojanjima OPEC+ da sačuva tržišnu ravnotežu.

„Vijest je probudila tržišne aktere koji špekuliraju rastom cijena, što je u neku ruku bilo i očekivano, s obzirom na rasprodaje u proteklih nekoliko dana“, izjavio je John Kilduff iz Again Capitala.

Izaslanici članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njihovih partnera rekli su Reutersu da u grupi smatraju da su cijene nafte ovih dana pale zbog straha od financijske krize, a ne zbog neravnoteže potražnje i ponude. OPEC+ očekuje da će se tržište stabilizirati, dodali su.

OPEC je povisio procjenu kineske potražnje u 2023. godini, a i Međunarodna agencija za energiju (IEA) istakla da očekuje rast potražnje zbog obnove zračnog prometa i otvaranja kineske ekonomije nakon ukidanja strogih mjera suzbijanja Covida.

IEA je ujedno upozorila i da su komercijalne zalihe nafte u članicama OECD-a dosegle najviši nivo u 18 mjeseci i da se ruska proizvodnja u februaru zadržala blizu količina iz perioda prije rata u Ukrajini, uprkos sankcijama, što bi signaliziralo obilnu ponudu, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada