Italija priprema 7,8 milijardi eura za saniranje posljedica suše

Prioritet za naredne mjesece je osiguravanje dovoljne količine vode za domaćinstva i firme, posebno one iz poljoprivrednog sektora, navode italijanske vlasti.

U rijekama i jezerima značajno je opao nivo vode, a Po, najduža italijanska rijeka, ima 61 posto manje vode od uobičajene količine za ovo doba godine (Reuters)

Italijanske vlasti spremaju uredbu o dodjeli 7,8 milijardi eura za saniranje posljedica velike suše koja je pogodila tu zemlju.

Ministar za energetsku sigurnost i zaštitu životne sredine, Gilberto Pichetto Fratin rekao je za La Stampu da je vlada posvećena definisanju akcija koje treba preduzeti sa već izdvojenim sredstvima i koja bi, prema početnoj procjeni, iznosila 7,8 milijardi eura.

Prioritet za naredne mjesece je osiguravanje dovoljne količine vode za domaćinstva i firme, posebno one iz poljoprivrednog sektora, rekao je Pichetto Fratin.

Prema njegovim riječima, mora se poboljšati efikasnost italijanske vodovodne mreže koja u pojedinim područjima ima curenje iz cjevovoda od više od 50 posto. Nacionalni prosjek gubitka vode iznosi 37 posto.

Strah od nove suše

Sedmice bez padavina tokom ove zime izazvale su zabrinutost u Italiji da bi se, nakon prošlogodišnje, mogla suočiti sa još jednom velikom sušom. Prema zvaničnim podacima, u Alpima je palo manje od polovine uobičajenih snježnih padavina, prenio je Reuters.

U rijekama i jezerima značajno je opao nivo vode, objavila je ekološka grupa Legambiente, navodeći da Po, najduža italijanska rijeka, ima 61 posto manje vode od uobičajene količine za ovo doba godine.

Italija je prošlog jula proglasila vanredno stanje za područja koja okružuju Po zbog najveće suše u posljednjih 70 godina.

Izvor: Agencije