Yellen: Američki bankarski sistem ostaje zdrav

Vlada je preduzela odlučne i snažne akcije da ojača povjerenje javnosti u američki bankarski sistem, istakla je američka ministrica finansija pred Senatom.

Yellen: Amerikanci mogu da se osjećaju sigurno kada je riječ o njihovim depozitima (EPA)

Sedmicu nakon drugog najvećeg kolapsa neke banke u historiji Sjedinjenih Američkih Država, ministrica finansija Janet Yellen rekla je pred Komitetom za finansije Senata da “bankarski sistem zemlje ostaje zdrav i da Amerikanci mogu da se osjećaju sigurno kada je riječ o njihovim depozitima”.

Yellen je prva zvaničnica administracije Joe Bidena koja se suočila sa zakonodavcima zbog odluke da se zaštiti neosigurani novac u dvije propale regionalne banke, što je potez koji su neki republikanci kritikovali, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Vlada je preduzela odlučne i snažne akcije da ojača povjerenje javnosti u američki bankarski sistem, koji je i dalje zdrav i Amerikanci mogu biti sigurni da će njihovi depoziti biti tu kada im zatrebaju”, rekla je Yellen u svjedočenju pred komitetom.

Propast dvije banke

Za manje od sedam dana, banka Silicijske doline, sa sjedištem u Santa Clari u Kaliforniji, propala je nakon što su štediše požurile da povuku novac usljed zabrinutosti zbog zdravlja banke, a tokom vikenda i objave da je propala i njujorška Signature banka.

Svi deponenti, uključujući i one koji imaju neosigurana sredstva preko 250.000 dolara, bit će zaštićeni federalnim osiguranjem depozita.

Ministarstvo pravde i Komisija za vrijednosne papire od tada su pokrenuli istragu o kolapsu banke u Silicijskoj dolini.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada