Scholz: U Njemačkoj i Evropi ne nazire se nova finansijska kriza

Monetarni sistem više nije tako ranjiv kao što je bio prije finansijske krize, rekao je njemački kancelar.

Scholz: Depoziti njemačkih štediša su sigurni (EPA)

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da se ne nazire nova finansijska kriza u Njemačkoj i Evropi nakon bankrota banke Silicon Valley Bank i turbulencija u vezi sa poslovanjem švicarske Credit Suisse.

„Ne vidim opasnost. Monetarni sistem više nije tako ranjiv kao što je bio prije finansijske krize“, rekao je kancelar u intervjuu za njemački list Handelsblatt.

On je naveo da ne očekuje nikakve posljedice po njemačke štediše.

Živimo u drugom vremenu

„Depoziti njemačkih štediša su sigurni. Ne samo zbog veće otpornosti bankarskog sistema i strožijih propisa, već i zbog naše ekonomske snage. Živimo u sasvim drugom vremenu“, rekao je Scholz, osvrćući se na poređenja sa finansijskom krizom iz 2008. godine, prenio je Tanjug.

Zastupnici i bankarski regulatori su naučili lekcije iz bankrota Lemana, a bankarski propisi su strožiji nego što su bili tada, rekao je njemački kancelar.

„Vidimo da su odgovorni u SAD-u, Velikoj Britaniji i nedavno u Švicarskoj djelovali brzo i odlučno,” dodao je.

Poslije bankrota Silicon Valley Bank prošle sedmice, došlo je do turbulencija u finansijskom sistemu, što je podsjetilo na finansijsku krizu iz 2008. godine.

Švicarska centralna banka podržala je danas banku Credit Suisse sa oko 50 milijardi eura dodatne likvidnosti kako bi obuzdala krizu povjerenja u bankarski sektor, koja je izazvana turbulencijama u globalnom finansijskom sistemu.

Izvor: Agencije