Saudijska Arabija kupuje 121 avion od kompanije Boeing

Boeing je potpisao dva sporazuma u vrijednosti od 37 milijardi dolara sa Saudijskom Arabijom za proizvodnju 121 aviona Boeing 787 Dreamliner.

Boeing je u roku od samo nekoliko sedmica završio dvije najveće transakcije u historiji kompanije, rekla je glasnogovornica Bijele kuće (EPA)

Saudijska Arabija će kupiti 121 avion američkog proizvođača aviona Boeing.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre objavila je saopćenje u vezi s odlukom Saudijske Arabije o kupovini aviona tipa 787 Dreamliner od kompanije Boeing, prenosi Anadolija.

“Ovi će ugovori zajedno podržati više od milijun radnih mjesta u opskrbnom lancu zrakoplovstva u 44 države”, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

“Samo najnoviji ugovori sa Saudijskom Arabijom podržavaju više od 140.000 američkih radnih mjesta, od kojih mnoga ne zahtijevaju četverogodišnju fakultetsku diplomu”.

Ugovori vrijedni 37 milijardi dolara

Ugovori sa Saudijskom Arabijom procjenjuju se na gotovo 37 milijardi dolara, javlja Puljić podsjećajući da je  Boeing nedavno zaključio prodaju 200 aviona Indiji.

Prema glasnogovornici Jean-Pierre, to je druga po veličini komercijalna transakcija u historiji.

“Boeing je u roku od samo nekoliko sedmica završio dvije najveće transakcije u historiji kompanije”, rekla je Jean-Pierre.

Izvor: Al Jazeera i agencije