Volkswagen u Kanadi gradi fabriku baterija za električna vozila

Početak proizvodnje planiran je za 2027. godinu, a kompanija je potpisala sporazum sa kanadskom vladom u cilju identifikacije pogodnih lokacija za takav pogon.

Volkswagen osniva prvu prekookeansku gigafabriku za proizvodnju baterijskih ćelija u St. Thomasu (EPA)

Volkswagen je objavio da planira u Kanadi izgraditi veliku fabriku baterija za električna vozila.

Evropski proizvođač automobila saopćio je da će Volkswagen grupa i njena kompanija za proizvodnju baterija PowerCo osnovati svoju prvu prekookeansku gigafabriku za proizvodnju baterijskih ćelija u St. Thomasu, u jugozapadnom Ontariju, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Početak proizvodnje planiran je za 2027. godinu, a kompanija je prošle godine potpisala sporazum sa kanadskom vladom u cilju identifikacije pogodnih lokacija za takav objekt u Kanadi.

Osim toga, bit će istraženi načini na koje Kanada može doprinijeti Volkswagenovim lancima snabdijevanja baterijama, uključujući sirovine i montažu.

‘Mega-lokacija’ u Ontariju

Provincija Ontario je tim povodom prošlog mjeseca počela pripremne radnje najavivši i zakon koji će biti brzo usvojen, kako bi se došlo do što efikasnije pripreme terena za “mega-lokaciju” od 1.500 hektara u jugozapadnom Ontariju.

Tamošnji ministar za ekonomski razvoj Vic Fedeli rekao je da bi dio te lokacije trebalo da se prostire na dvije opštine, ali će biti uklopljen u jednu kako bi bili eliminisani birokratski problemi u radu sa dvije jedinice lokalne samouprave.

Kanada je imala desetak velikih sporazuma u vezi sa električnim vozilima u ukupnom iznosu od više od 12 milijardi američkih dolara u protekle dvije godine.

Izvor: Agencije