Propast američke banke nije direktna prijetnja evropskim bankama

Evropska centralna banka pomno prati situaciju, a sve banke poduzimaju odgovarajuće mjere kako bi otklonile rizik od sličnog scenarija, tvrdi evropski povjerenik za ekonomiju Paolo Gentiloni.

Američka agencija za osiguranje depozita preuzela je krajem prošle sedmice SVB sa sjedištem u Silicijskoj dolini (EPA)

Propast američkog Silicon Valley Banka (SVB) ne predstavlja direktnu prijetnju evropskom bankarskom sektoru, ali treba pratiti njene indirektne posljedice, upozorio je povjerenik Evropske komisije za ekonomiju, Paolo Gentiloni.

„Moramo pratiti moguće indirektne posljedice, ali u ovom trenutku smatramo da ne predstavljaju značajan rizik“, izjavio je Gentiloni, a prenijela dpa.

Evropska centralna banka (ECB) pomno prati situaciju, dodao je, a sve evropske banke poduzimaju odgovarajuće mjere kako bi otklonile rizik od sličnog scenarija.

Očekivan utjecaj na dionice

Utjecaj na vrijednost dionica evropskog bankarskog sektora bio je očekivan, ali procjena rizika od domino-efekta druga je stvar, naglasio je povjerenik.

„Trenutno u Evropi ne prijeti stvarna opasnost od širenja negativnih posljedica“, rekao je Gentiloni.

Američka agencija za osiguranje depozita (FDIC) preuzela je krajem prošle sedmice SVB sa sjedištem u Silicijskoj dolini. Banka specijalizirana za financiranje startupova propala je zato što hitnom dokapitalizacijom nije uspjela pribaviti novac izgubljen na obvezničkom portfelju.

Izvor: Agencije