Hitna intervencija američkih vlasti zbog propasti Silicon Valley Banka

Banka se našla pod pritiskom jer su podignute kamatne stope njenim klijentima otežale pribavljanje novca prodajom dionica i ponudama privatnim ulagačima.

Intervencija Bidenove administracije jasno pokazuje posljedice podizanja kamatnih stopa u SAD-u i drugim velikim ekonomijama kako bi se suzbila inflacija (EPA)

Američke vlasti hitno su intervenirale kako bi zaštitile financijski sektor nakon propasti Silicon Valley Banka (SVB), koja je posebno zabrinula male i inovativne tehnološke kompanije.

Nakon dramatičnog vikenda, regulatori su klijentima propalog SVB-a poručili da će od ponedjeljka moći podići pologe i zatvorili su Signature Bank, koja se proteklih dana, također, našla pod pritiskom. Centralna banka olakšala je ostalim zajmodavcima pristup financiranju, javlja Reuters.

I u SVB-u, i u Signature Banku većina klijenata bila je iz tehnološkog sektora. SVB se specijalizirao za kreditiranje startupova i servisirao je gotovo polovinu kompanija u tehnološkom i sektoru zdravstvene zaštite koje su imale financijsku podršku američkih fondova i uvrstile su dionice u berzovnu kotaciju prošle godine, napominje BBC.

Banka je osnovana 1983. u Kaliforniji, a našla se pod pritiskom, budući da su podignute kamatne stope njenim klijentima otežale pribavljanje novca prodajom dionica i ponudama privatnim ulagačima. Zato su startupovi počeli povlačiti depozite, a trend je prošle sedmice naglo ubrzao.

Britanska filijala prodana za jednu funtu

Propast SVB-a potaknula je strahove da je pod znakom pitanja isplata plaća u malim i srednjim poduzećima, budući da je osigurana isplata pologa samo do 250.000 dolara.

Na kraju prošle godine garancije nisu pokrivale 89 posto od 175 milijardi dolara depozita SVB-a, prema podacima Agencije za osiguranje depozita (FDIC).

Ministrica financija Janet Yellen, predsjednik Feda Jerome Powell i predsjednik FDIC-a Martin Gruenberg nastojali su stišati strahove, poručivši da će polozi biti isplaćeni svima, uključujući i one koji premašuju propisani limit, prenosi Hina.

Intervencija Bidenove administracije jasno pokazuje posljedice podizanja kamatnih stopa u SAD-u i drugim velikim ekonomijama kako bi se suzbila inflacija, napominje Reuters.

SVB je imao podružnicu i u Velikoj Britaniji, pa su se i tamošnja vlada i centralna banka hitno sastale tokom vikenda kako bi spriječile njenu propast. U ponedjeljak ujutro britanska komercijalna banka HSBC objavila je da kupuje Silicon Valley Bank UK za jednu funtu. Rečeno je da je podružnica na dan 10. marta imala oko 5,5 milijardi funti zajmova i oko 6,7 milijardi funti depozita.

Izvor: Agencije