Četvrtina plaćanja u ruskom uvozu prošle godine u juanima

Kineska valuta preuzela je značajnu ulogu u plaćanjima, umanjivši primat dolara, koji je zauzimao uvjerljivo prvo mjesto od raspada Sovjetskog saveza 1991. godine.

Kineska valuta preuzela je značajnu ulogu u plaćanjima, umanjivši primat dolara (Reuters)

Kineski juan činio je u 2022. godini gotovo četvrtinu plaćanja u ruskom uvozu, objavila je ruska Centralna banka, također ističući da je njegov udio porastao u valutnom trgovanju u februaru ove godine.

Udio juana skočio je sa svega četiri posto na čak 23 posto u ukupnim plaćanjima ruskog uvoza u 2022. godini, pokazuju podaci Centralne banke u Moskvi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Kineska valuta preuzela je značajnu ulogu u plaćanjima, umanjivši primat dolara, koji je zauzimao uvjerljivo prvo mjesto od raspada Sovjetskog saveza 1991. godine.

Udio domaće valute rublja pao je sa 29 na 27 posto, saopćila je Centralna banka.

U februaru udio valutnog para dolar-rublja u operacijama na tržištu u Rusiji pao je na 36 posto, najniži nivo unatrag više godina, navodi Centralna banka u izvještaju o rizicima na finansijskim tržištima.

Ograničen pristup dolarskoj likvidnosti

Udio juana u valutnim parovima juan-rublja i juan-dolar porastao je sa 33 na 37 posto.

“Obim deviznih operacija u ‘toksičnim’ valutama nastavlja se smanjivati”, saopćila je Centralna banka.

Banke su u februaru ograničile pristup dolarskoj likvidnosti u očekivanju novih sankcija, što je nakratko izazvalo nestašicu deviza.

Izvoznici su, zbog pada cijena energije, smanjili prodaju deviza na 7,8 milijardi dolara.

Početkom marta, nakon uvođenja novih sankcija, likvidnost se poboljšala, napominje Centralna banka.

Rusija je najavila da će od 7. marta do 6. aprila dnevno prodavati juane u vrijednosti od 5,4 milijarde rubalja kako bi nadoknadila manje prihode od nafte i plina.

Izvor: Agencije