Najavljene inspekcije u vodećim bankama eurozone

Inspekcije će vršiti Jedinstveni sanacijski odbor, evropsko regulatorno tijelo za bankarstvo i nezavisna agencija EU-a.

'Ove godine provest ćemo stratešku analizu', rekao je novoimenovani predsjednik Jedinstvenog sanacijskog odbora Dominique Laboureix (Reuters)

Jedinstveni sanacijski odbor najavio je direktne inspekcije u vodećim zajmodavacima u eurozoni kako bi ocijenio njihove planove oporavka od potencijalne krize.

Jedinstveni sanacijski odbor (Single Resolution Board) evropsko je regulatorno tijelo za bankarstvo i nezavisna agencija EU-a čija je uloga uredna sanacija posrnulih banaka, uz minimalan učinak po realnu privredu i po javne finansije uključenih članica EU-a i ostalih zemalja, prenosi Hina.

Osnovan je u januaru 2015. godine nakon što su porezni obveznici bili primorani spašavati posrnule zajmodavce tokom globalne finansijske krize od 2007.-2009. godine.

Zato je odbor u početnoj fazi rada zatražio od zajmodavaca da sastave planove o oporavku poslovanja nakon potencijalne krize odnosno o gašenju poslovanja koje neće iziskivati pomoć poreznih obveznika.

Strateška analiza

U “drugoj fazi”, u razdoblju od 2024. do 2028, odbor će nastojati utvrditi je li vjerovatno da će ti planovi funkcionirati u praksi, rekao je u Evropskom parlamentu novoimenovani predsjednik Jedinstvenog sanacijskog odbora Dominique Laboureix.

“Ove godine provest ćemo stratešku analizu”, rekao je bivši francuski regulator banaka odboru EP-a za ekonomska pitanja.

“Dok je u prvoj fazi fokus s pravom bio na utvrđivanju sanacijskih planova, u idućim godinama Jedinstveni sanacijski odbor mora promijeniti fokus kako bi osigurao da se sanacijski planovi mogu učinkovito provesti u praksi”, rekao je Laboureix.

“To znači testiranje i provjeru funkcioniraju li sanacijski planovi u… simulaciji. To znači direktne inspekcije u prostorijama banaka”, dodao je.

Izvor: Agencije