Organska poljoprivreda bolja za životnu sredinu, ali proizvodi manje

Organska poljoprivreda bi mogla uštedjeti milijarde eura troškova u vezi sa zaštitom okoline i sprečavanjem posljedica klimatskih promjena, utvrdila je dugoročna studija provedena u Njemačkoj.

Organsko uzgajanje zahtijeva gotovo dvostruko više zemljišta po jedinici žitarica od konvencionalnog (Reuters)

Organska poljoprivreda je bolja za životnu sredinu, ali proizvodi manje hrane, pokazali su rezultati studije koja je provođena u Njemačkoj tokom 10 godina na 80 farmi.

Organska poljoprivreda mogla bi zemljama uštedjeti milijarde eura troškova u vezi sa zaštitom okoline i sprečavanjem posljedica klimatskih promjena, utvrdila je dugoročna studija provedena u Njemačkoj, objavio je Euractiv.

Za Njemačku i Evropsku uniju podsticanje organskog uzgajanja je politički prioritet i postavljeni su ciljevi u toj oblasti do 2030. godine, prenosi Tanjug.

Unija teži cilju da do tada 25 posto zemlje bude pod organskim farmama, u okviru Strategije od farme do viljuške, dok je Njemačka postavila još viši cilj od 30 posto.

Troškovi viši za 750 do 800 eura po hektaru

Ukoliko se ti ciljevi ostvare, i do četiri milijarde eura troškova izazvanih emisijama dušika i plinova staklene bašte moglo bi se uštediti, navodi studija, koju je podržalo njemačko Ministarstvo poljoprivrede, a objavio Tehnički univerzitet u Minhenu.

Studija je uporedila negativne efekte konvencionalnog i organskog uzgajanja na klimu i okolinu te postavila njihove troškove, na osnovu čega je zaključeno da su implicitni troškovi viši za 750 do 800 eura po hektaru kada je konvencionalna poljoprivreda u pitanju.

Istraživači su tokom 10 godina pratili po 40 farmi iz obje grupe kako bi prikupljali i uspoređivali podatke, objasnio je glavni autor studije Kurt-Jurgen Hulsbergen na prezentaciji u Berlinu.

Naveo je da organske farme koriste znatno manje dušika, 20 kilograma po hektaru, dok konvencionalne u Njemačkoj troše od 80 do 100 kilograma, a vještačka đubriva za konvencionalnu poljoprivredu također zahtijevaju veliki utrošak energije, jer se proizvode u fabrikama.

Potrebno više zemlje za poljoprivredu

Studija je pokazala da organsko uzgajanje zahtijeva gotovo dvostruko više zemljišta po jedinici žitarica od konvencionalnog, objasnio je profesor na Univerzitetu primijenjenih nauka Weihenstephan-Triesdorf Peter Breunig.

Rekao je da je zbog toga u Njemačkoj i EU već potrebno više zemlje za poljoprivredu nego što je dostupno, a to podiže globalni pritisak na prirodna područja, uz posljedice na klimu i biodiverzitet.

“Činjenica da se ekspanzija organskog uzgajanja uvijek povezuje s biodiverzitetom i klimatskim benefitima. Zbog toga je pod sve većim znakom pitanja u naučnoj zajednici”, zaključio je Breunig.

Izvor: Agencije