I Disney otpušta – bez posla ostaje 7.000 ljudi

Planirano restrukturiranje podijelit će Disneyevo poslovanje na odjel zabave (u kojem su film, televizija i ‘streaming’, ESPN (specijaliziran za sport) te odjel parkova i proizvoda.

Disney planiraju otpustiti 7.000 radnika, što je oko 3,6 posto ukupnog broja zaposlenih, u ograncima širom svijeta (EPA)

Američki medijski div Disney najavio je temeljito restrukturiranje i gašenje 7.000 radnih mjesta kako bi smanjio troškove za 5,5 milijardi dolara i poboljšao profitabilnost poslovanja sa streamingom, javlja Reuters.

Disney je prvo fiskalno tromjesečje, koje je završilo u decembru, zaključio s neto dobiti od 1,3 milijardi dolara, većom za 15,8 posto nego u istom periodu prethodne godine.

Prihod mu je poskočio za 7,8 posto, na 23,5 milijardi dolara, pokazuje poslovni izvještaj.

No, isti izvještaj pokazuje ipak pad broja pretplatnika na streaming u odjelu Disney+, prvi puta otkada je uspostavljen. Disney+ je zaključio tromjesečje s gubitkom od milijardu dolara.

Kompanija je najavila da će smanjiti troškove, uključujući odjel uprave i prodaje, za 2,5 milijardi dolara. Još tri milijarde dolara planiraju uštedjeti smanjenjem sadržaja, uz izuzetak sporta, i otkazima.

Otpuštali i na vrhuncu pandemije

Planiraju otpustiti 7.000 radnika, što je oko 3,6 posto ukupnog broja zaposlenih, u ograncima širom svijeta.

Planirano restrukturiranje podijelit će Disneyevo poslovanje na odjel zabave koji će obuhvaćati film, televiziju i streaming, ESPN specijaliziran za sport te odjel parkova, iskustva i proizvoda.

„Reorganizacija će rezultirati ekonomičnijim, koordiniranim pristupom našem poslovanju“, rekao je izvršni direktor Bob Iger, naglasivši da će im prioritet i dalje biti streaming.

Posljednji je put Disney otpuštao ljude na vrhuncu pandemije, kada je u novembru 2020. godine objavio da će otpustiti 32.000 radnika, prvenstveno u tematskim parkovima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada