Trgovinski deficit SAD-a snažno porastao u decembru

U cijeloj prošloj godini Sjedinjene Američke Države su u razmjeni sa svijetom bilježile deficit od 948,1 milijardu dolara, veći za 12,2 posto nego u 2021. godini.

Najveći deficit, prema podacima iz decembra, SAD je zabilježio u razmjeni s Kinom, od 22,8 milijardi dolara (Getty Images)

Američki manjak u razmjeni robe i usluga sa svijetom porastao je u decembru više od 10 posto, odražavajući snažan rast uvoza i pad izvoza, pokazali su podaci Ministarstva trgovine.

Trgovinski deficit porastao je u decembru na 67,4 milijarde dolara, sa revidirane 61 milijarde dolara u novembru, objavilo je Ministarstvo trgovine, prenosi Hina.

Uvoz se u decembru povećao za 1,3 posto, na 317,6 milijardi dolara, a izvoz se smanjio za 0,9 posto, na 250,2 milijarde dolara, pokazuju podaci.

Deficit porastao u odnosu na novembar

Deficit u robnoj razmjeni porastao je za 7,4 milijarde dolara u odnosu na novembru, na 90,6 milijardi dolara.

Višak u razmjeni usluga uvećan je za milijardu dolara, na 23,2 milijarde dolara.

U cijeloj prošloj godini SAD u razmjeni sa svijetom bilježi deficit od 948,1 milijardu dolara, veći za 12,2 posto nego u 2021. godini. Pritom je vrijednost izvoza uvećana za 17,7 posto, na 3.000 milijardi dolara.

Uvoz je porastao za 16,3 posto, na 3.960 milijardi dolara.

Daleko najveći deficit, prema podacima iz decembra, SAD je zabilježio u razmjeni s Kinom, od 22,8 milijardi dolara. Slijedi Evropska unija, s kojom ima deficit od 18,6 milijardi dolara.

Najveći manjak u razmjeni s Njemačkom

Dvocifrenu brojku bilježi i s Meksikom – 12 milijardi dolara.

Od zemalja članica EU-a, SAD ima najveći manjak u razmjeni s Njemačkom – osam milijardi dolara, a blizu je i Irska – 5,8 milijardi dolara.

Decembarski podaci pokazuju da SAD najveći suficit bilježe u razmjeni s Južnom i Srednjom Amerikom –  5,1 milijarde dolara. Slijede Nizozemska – višak od 4,4 milijarde dolara, te Velika Britanija – plus od 1,9 milijarde dolara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada