Trgovinska razmjena SAD-a i Kine dosegla rekordni nivo

Uvoz i izvoz između dvije zemlje iznosio je 690,6 milijardi američkih dolara u 2022. godini, uprkos padu diplomatskih odnosa.

Dvije najveće svjetske ekonomije u žestokom su trgovinskom ratu od 2018. (EPA)

Trgovinska razmjena između SAD-a i Kine prošle je godine dosegla rekordni nivo, iako su njihovi diplomatski odnosi u padu.

Uvoz i izvoz između dvije zemlje iznosio je ukupno 690,6 milijardi američkih dolara u 2022. godini, pokazuju službeni podaci, prenosi Hina.

Tenzije su porasle između Washingtona i Pekinga posljednjih dana nakon što je kineski balon lebdio američkim zračnim prostorom.

Dvije najveće svjetske ekonomije u žestokom su trgovinskom ratu od 2018. kada je tadašnji predsjednik Donald Trump započeo s uvođenjem trgovinskih barijera Kini s ciljem zaštite američke industrije.

Ovisni jedni o drugima

Nove brojke pokazuju da je američki uvoz iz Kine porastao na 536,8 milijardi dolara prošle godine jer su američki kupci trošili više na robu kineske proizvodnje, uključujući igračke i mobilne telefone.

U istom razdoblju američki izvoz u Kinu porastao je na 153,8 milijardi dolara.

Iako je dio povećanja trgovine između dvije zemlje rezultat sve većih troškova života, brojke također pokazuju koliko su SAD i Kina još ovisne jedna o drugoj čak i nakon godina međusobnog trgovinskog sukoba.

Izvor: Agencije