I norveški Equinor završio godinu s najvećom zaradom u historiji

Kompanija u većinskom vlasništvu norveške države istisnula je ruski Gazprom s pozicije vodećeg distributera prirodnim plinom u uvjetima oštećenih plinovoda i zapadnih sankcija Rusiji.

Kompanija većinu dobiti ostvaruje u Norveškoj gdje naftne kompanije plaćaju porez po stopi od 78 posto (Reuters)

Norveški Equinor zaključio je 2022. godinu s najvećom dobiti otkad je osnovan, pridruživši se nizu kompanija koje su prethodno izvijestile o rekordnim rezultatima zahvaljujući snažnom rastu cijena plina i nafte, javlja Reuters.

Equinorova neto dobit iznosila je u prošloj godini 28,7 milijardi dolara i bila je trostruko veća nego u 2021. godina i najviša otkada je kompanija osnovana.

Prilagođena operativna dobit udvostručena je u usporedbi s godinom ranije, poskočivši na rekordnih 74,9 milijardi dolara. Prethodni rekord iz 2008. godine iznosio je 36,2 milijarde dolara, a proizišao je iz rekordne cijene nafte iz Sjevernog mora.

Kompanija u većinskom vlasništvu norveške države istisnula je prošle godine ruski Gazprom s pozicije vodećeg opskrbljivača Europe prirodnim plinom u uvjetima oštećenih plinovoda i zapadnih sankcija Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Očekuju povećanje proizvodnje

Equinor je prošle godine proizveo dva posto manje nafte i plina nego tokom 2021, ukupno 2,04 miliona barela ekvivalenta nafte dnevno, ali u ovoj godini očekuje povećanje proizvodnje za tri posto.

Proizvodnja plina na poljima u matičnoj Norveškoj porasla je lani osam posto dok se proizvodnja nafte smanjila za šest posto, pokazuje Equinorov poslovni izvještaj.

Kompanija većinu dobiti ostvaruje u Norveškoj gdje naftne kompanije plaćaju porez po stopi od 78 posto. Napominju da će za 2022. platiti rekordnih 49,9 milijardi dolara poreza.

Ove godine Equinor očekuje kapitalnu potrošnju u rasponu od 10 do 11 milijardi dolara, više-manje u skladu s dosadašnjim planom. Podigli su pak procjenu potrošnje u sljedeće tri godine, s 12 na 13 milijardi dolara godišnje, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije