Godišnji BDP u Hrvatskoj realno veći za 6,3 posto

Na pozitivne rezultate najviše su uticale djelatnosti trgovina na veliko i na malo, prijevoz i skladištenje te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane.

Potrošnja domaćinstava realno je porasla za 1,3 posto u četvrtom tromjesečju 2022. (Ilustracija)

Državni zavod za statistiku Hrvatske (DZS) navodi da procjena za cijelu 2022. godinu upućuje na realni rast BDP-a za 6,3 posto, javlja Anadolija.

U četvrtom tromjesečju 2022. hrvatski BDP je realno veći za četiri posto u odnosu na isto tromjesečje 2021, navodi DZS. Prva procjena pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u četvrtom tromjesečju 2022. realno veća za 3,1 posto u odnosu na isto tromjesečje 2021.

Tromjesečni rast BDV-a vidljiv je u većini djelatnosti, a na njega su najviše uticale djelatnosti trgovina na veliko i na malo, prijevoz i skladištenje te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, navodi DZS.

Porast potrošnje

Potrošnja domaćinstava realno je porasla za 1,3 posto u četvrtom tromjesečju 2022. i na to je najviše uticao porast prometa ugostiteljskih usluga, prometnih usluga te prometa u trgovini na malo. Potrošnja države u četvrtom tromjesečju 2022. ostvaruje realni rast od 6,8 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

U četvrtom tromjesečju 2022. izvoz roba i usluga ostvaruje realni rast za 14,2 posto, a uvoz roba i usluga ostvaruje realni rast za 14,6 posto.

Procjena za cijelu 2022. godinu upućuje na realni rast BDP-a za 6,3 posto, dok je kod bruto dodane vrijednosti taj rast iznosio 6,4 posto, navodi DZS.

Izvor: Agencije