Američka avioindustrija privlači radnike brojnim povlasticama

Manjak radnika koji bi prenosili kofere ili radili u korisničkom servisu doveo je do stvaranja velikih redova i kašnjenja usred prošlogodišnje ljetne sezone, čime je ugrožen i oporavak industrije od pandemije.

Dok je prosječna plaća zaposlenih na američkim aerodromima ispod 18 dolara na sat, u Amazonu ona gotovo 33 dolara na sat (EPA - Ilustracija)

Avioindustrija u Sjevernoj Americi pokušava privući radnike time što im obećava vrtiće za djecu, jeftiniji prijevoz i besplatne mobitele, jer na tržištu početničkih poslova za koje nisu potrebne posebne vještine takve radnike uzimaju kompanije kao što je Amazon, piše Glas Amerike (VOA).

Manjak radnika koji bi prenosili kofere ili radili u korisničkom servisu doveo je do stvaranja velikih redova i kašnjenja usred prošlogodišnje ljetne sezone, čime je ugrožen i oporavak industrije od pandemije, a stvorila se pojačana inicijativa da se privuče nova radna snaga.

„Aerodromi nalaze sve više načina u pokušajima da privuku, zadrže i obuče ili unaprijede radnike“, izjavio je Thomas Romig, potpredsjednik kompanije Airports Council International (ACI) koja se bavi poslovanjem aerodroma, navodeći kao primjer vrtiće.

Male plaće i naporan posao

ACI, u čijem članstvu se nalaze aerodromi širom svijeta, priprema preporuke kako da poslovi u tim objektima koji rade 24 sata van grada, budu prihvatljiviji za zaposlene.

Prema pisanju VOA, dio problema za avioindustriju je što male plaće i naporan posao otežavaju da zaposleni na aerodromima ostanu na poslu, što je pogoršano tokom pandemije i sada kada je stopa nezaposlenosti na najnižem nivou u historiji.

U SAD-u je stopa nezaposlenosti najniža u posljednje 53 godine, a američka avioindustrija se oporavila i porasla u odnosu na nivo prije pandemije. Kako bi i dalje rasla, potrebna joj je radna snaga, prenosi Tanjug.

Olakšice na poslu su neophodne jer je prosječna plaća zaposlenih na američkim aerodromima ispod 18 dolara na sat što je daleko ispod onoga što plaća Amazon, koji daje gotovo 33 dolara na sat, prema podacima ZipRecruitera.

Izvor: Agencije