Američka inflacija opada, glavne ekonomske mjere rastu

Inflacija je u opadanju na godišnjem nivou, ali bazna inflacija, čiji se dalji pad očekuje, i dalje ostaje viša u odnosu na ciljnu inflaciju od dva posto, tvrdi američka ministrica finansija.

Uprkos ratu u Ukrajini, poboljšani su izgledi za američku i svjetsku ekonomiju, ukazuje Janet Yellen (Reuters)

Američka ministrica finansija Janet Yellen izjavila je da je američka inflacija u padu, ali da još nije dostigla ciljani nivo Federalnih rezervi (FED) od dva posto na godišnjem nivou.

Na radnom sastanku ministra finansije i guvernera Grupe 20 u indijskom Bangaloreu rekla je da i dalje vjeruje u postepeno (soft landing) pooštravanje monetarne politike kako bi se suzbila inflacija, ali bez ugrožavanja privrede, s obzirom da su i dalje dobri američki bilansi i snažno tržište rada, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Inflacija je u opadanju na godišnjem nivou, ali bazna inflacija, čiji se dalji pad očekuje, i dalje ostaje viša u odnosu na ciljnu inflaciju od dva posto”, kazala je ministrica.

‘Ekonomija SAD-a u dobroj formi’

Navela je da su, uprkos ratu u Ukrajini, poboljšani izgledi za američku i svjetsku ekonomiju.

Kako kaže, ekonomija SAD-a je i dalje u dobroj formi i zaposlenost se povećava.

“Nemamo probleme s bilansom stanja koje smo imali prije globalne finansijske krize [2008-09]”, rekla je Yellen komentirajući visok nivo duga i pad vrijednosti nekretnina iz tog perioda.

Ministri finansija lidera Grupe 20 sastali su se kako bi razgovarali o izazovima s kojima se suočava globalna ekonomija, uključujući visoku inflaciju i povećanje duga zemalja u razvoju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada