Rusija zaustavila dotok nafte Poljskoj

Kompanija PKN Orlen tvrdi da može u potpunosti snabdjeti svoje rafinerije morskim putem te da zaustavljanje snabdijevanja naftovodom neće utjecati na isporuku goriva potrošačima.

Naftovod Družba je jedan od najdužih na svijetu (Reuters)

Rusija je zaustavila dotok nafte u Poljsku naftovodom Družba, objavio je Daniel Obajtek, izvršni direktor poljske rafinerije PKN Orlen, prenosi Hina.

„Efikasno osiguravamo zalihe. Rusija je zaustavila dotok u Poljsku, za što smo spremni. Iz Rusije dolazi samo 10 posto sirove nafte, a zamijenit ćemo je drugim izvorima“, napisao je Obajtek na Twitteru.

PKN Orlen objavio je da može u potpunosti snabdjeti svoje rafinerije morskim putem te da zaustavljanje snabdijevanja naftovodom neće utjecati na isporuku benzina i dizela potrošačima.

Kompanija je od februara, nakon isteka ugovora s ruskim Rosneftom, naftu dobivala u sklopu ugovora s ruskim Tatneftom.

Izuzeti od sankcija

Cjevovod Družba izuzet je od sankcija koje je Evropska unija nametnula Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Družba snabdjeva naftom Poljsku, Njemačku, Mađarsku, Češku i Slovačku. Izostavljena je iz sankcija kako bi se pomoglo zemljama s ograničenim alternativama dobave nafte.

Orlen je nakon početka invazije na Ukrajinu i prije evropskog embarga na rusku naftu koja dolazi morskim putem prestao kupovati rusku naftu i goriva.

Trenutno energent nabavlja iz zapadne Afrike, sa Sredozemlja, Meksičkog zaljeva i od arapskih zemalja.

Sa saudijskim ARAMCO-om Orlen ima ugovor od 2022. godine.

Izvor: Agencije