Centralna banka Kine najavljuje podršku potrošnji

Druga po snazi svjetska ekonomija stabilizira se i bilježi poboljšanje, no još se uvijek suočava s mnogim izazovima, nakon što je kineski BDP lani porastao najslabije u 50 godina.

Pažljivo će se pratiti trend inflacije i njegove promjene i održavati stabilnost cijena energije i hrane (Reuters)

Kineska ekonomija trebala bi se ove godine oporaviti, objavila je Centralna banka, dodavši da planira monetarnom politikom podržati potrošnju, uz napomenu da domaći temelji za oporavak “nisu čvrsti”.

Centralna banka (PBOC) fokusirat će se na podršku rastu domaće potražnje i na stabilizaciju ekonomskog rasta i cijena, vodeći istovremeno računa da poticaji ne budu prekomjerni, piše u kvartalnom izvještaju banke o realizaciji monetarno-kreditne politike, prenosi Hina.

Vanjsko okruženje, upozoravaju, i dalje je “ozbiljno i složeno”, a domaći temelji za oporavak ekonomije “nisu čvrsti”, naglašava PBOC.

Problematičnom sektoru nekretnina trebat će vremena za tranziciju, napominju te upozoravaju da je još uvijek prisutan i pritisak na uravnoteženje fiskalnih prihoda i rashoda lokalne samouprave.

Naglašavaju da će pažljivo pratiti trend inflacije i njegove promjene i održavati stabilnost cijena energije i hrane.

Očekuje se rekonstrukcija vlade

Izvještaj se nije bitno promijenio u odnosu na prethodni, a tržišni igrači očekuju rekonstrukciju vlade, posebno njenih ekonomskih savjetnika, i objavu ekonomskih ciljeva i mjera za 2023. godinu, na početku godišnjeg zasjedanja parlamenta 5. marta.

Druga po snazi svjetska ekonomija stabilizira se i bilježi poboljšanje, no još se uvijek suočava s mnogim izazovima, rekao je premijer Li Keqiang na nedavnoj sjednici vlade, nakon što je kineski bruto domaći proizvod (BDP) lani zbog strogih mjera suzbijanja COVID-a 19 porastao najslabije u 50 godina.

Iz Centralne banke poručuju da će osiguravati dostatnu likvidnost i efikasan rast kreditiranja.

Planiraju poboljšavati očekivanja društva i jačati povjerenje, uglavnom uz fokus na stabilizaciju ekonomskog rasta, zaposlenosti i cijena.

Budući da se problemima pritisnut sektor nekretnina sporo oporavlja, iz PBOC-a poručuju da će podmiriti razumnu potražnju za finansiranjem toga sektora, no upozoravaju da se nekretnine ne bi trebale koristiti kao kratkoročni instrument za poticanje ekonomije.

Izvor: Agencije