Ericsson otpušta 8.500 zaposlenih kako bi smanjio troškove

Otpuštanje u jednom od najvećih svjetskih provajdera 5G mrežne opreme je posljednje najavljeno u industriji telekomunikacija, koja je posrnula uslijed slabljenja globalne ekonomije i rastuće inflacije.

Tržište za telekomunikacionu opremu Ericssona prestalo je rasti (Reuters - Ilustracija)

Ericsson AB, jedan od najvećih svjetskih provajdera 5G mrežne opreme, planira otpustiti 8.500 zaposlenih, odnosno osam posto radnika širom svijeta, kako bi smanjio troškove nakon što je tržište za njegovu telekomunikacionu opremu prestalo rasti.

Najveći broj zaposlenih bit će otpušten tokom prve polovine godine, dok će pojedini ostati bez posla 2024. godine, odgovorila je kompanija na pitanje Bloomberga.

Otpuštanje radnika u Ericssonu AB je posljednje najavljeno u industriji telekomunikacija, koja je posrnula uslijed slabljenja globalne ekonomije i rastuće inflacije.

Značajan pad akcija

Britanska telekom grupa Vodafone Group Plc objavila je planove o otpuštanju stotina zaposlenih ranije ove godine, prenosi Tanjug.

“Vidimo potencijal da pojednostavimo i postanemo efikasniji u cijeloj kompaniji, posebno kada su u pitanju strukturni troškovi”, kazala je glasnogovornica Ericssona.

Akcije Ericssona pale su nakon objave vijesti za nešto manje od jedan posto u Štokholmu.

Akcije su ove godine pale za 4,6 procenata, nakon što su pale za gotovo 40 posto prošle godine.

Izvor: Agencije