SAD predlaže poduzetnika Ajaya Bangu za direktora Svjetske banke

Ajay Banga, visoki dužnosnik američkog fonda za kapitalna ulaganja General Atlantica i Holding Exora, bio je na čelu grupacije za finansijske usluge Mastercarda.

Predloživši Bangu, Bijela kuća se odlučila za osobu koja ne samo da je rođena, nego je i školovana izvan SAD-a, u ovom slučaju u Indiji, što je prvi takav slučaj (EPA)

Bijela kuća je kandidirala indijsko-američkog poduzetnika Ajaya Bangu za predsjednika Svjetske banke, sedmicu dana nakon informacije o odlasku sadašnjeg predsjednika Davida Malpassa.

Banga (63), visoki dužnosnik američkog fonda za kapitalna ulaganja General Atlantica i Holding Exora iz Agnellijeve grupacije, bio je na čelu grupacije za finansijske usluge Mastercarda, prenosi Hina.

“Ajay posjeduje sve kvalitete za upravljanje Svjetskom bankom u ovom kritičnom periodu njene historije”, rekao je američki predsjednik Joe Biden.

“Više od tri desetljeća gradio je i vodio svjetske kompanije”, dodao je Biden i naglasio da Banga “ima iskustva i znanja potrebna da se suoči s najvećim izazovima našeg doba, među kojima je globalno zagrijavanje”.

Premda još nisu poznati razlozi njegovog odlaska, Davida Malpassa, inače bliskog bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, kritizirali su zbog izostanka proaktivnog pristupa u vezi s klimatskim promjenama.

Izbor čelnika

Od osnivanja Svjetske banke nakon Drugog svjetskog rata, njen je predsjednik uvijek bio Amerikanac, a po prešutnom dogovoru zapadnih sila, na čelu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) uvijek je bio neko iz Evrope.

Predloživši Bangu, Bijela kuća se odlučila za osobu koja ne samo da je rođena, nego je i školovana izvan SAD-a, u ovom slučaju u Indiji, što je prvi takav slučaj.

Već nekoliko godina, nove ekonomske sile kao što su Kina, Indija, Rusija i Brazil žele preuzeti snažniju ulogu u međunarodnim finansijskim institucijama.

Postupak imenovanja novog predsjednika Svjetske banke počeo je samo nekoliko dana nakon što je sadašnji predsjednik David Malpass najavio svoj odlazak predviđen za kraj juna.

Izbor novog predsjednika Svjetske banke očekuje se početkom maja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada