Irak će uvezenu robu iz Kine plaćati u juanima, a ne u dolarima

Irački potez najnoviji je znak sve značajnije uloge juana na međunarodnom planu budući da Kina postepeno otvara svoja financijska tržišta.

Iračka vlada je nedavno utvrdila službeni kurs od 1.300 dinara za dolar, umjesto dotadašnjih 1.460 dinara za dolar (EPA)

Iračka centralna banka planira prvi put omogućiti direktno plaćanje uvezene robe iz Kine u juanima u sklopu planiranog poboljšanja pristupa stranim valutama, javlja Reuters.

„To je prvi put da će se uvoz iz Kine financirati u juanima, budući da se (dosada) irački uvoz iz Kine financirao samo u (američkim) dolarima“, potvrdio je ekonomski savjetnik iračke vlade Mudhir Salih.

Centralna banka mogla bi u sklopu tog plana ojačati bilance domaćih banaka koje u kineskim bankama imaju račune u juanima, navedeno je.

Druga opcija bilo bi povećanje bilanci domaćih banaka preko računa centralne banke u američkoj komercijalnoj banci JP Morgan i u Singapurskoj razvojnoj banci (DBS).

Novi kurs dolara

Prva opcija ovisila bi o rezervama centralne banke u juanima, rekao je vladin savjetnik. U drugoj opciji koristile bi se rezerve centralne banke u američkim dolarima kod banaka JP Morgan i DBS, koje bi pretvorile dolare u juane i platile krajnjem primatelju u Kini, pojasnio je Salih.

Irački potez najnoviji je znak sve značajnije uloge juana na međunarodnom planu budući da Kina postepeno otvara svoja financijska tržišta i neke zemlje nastoje diverzificirati valutnu izloženost, primjećuje Reuters.

Iračka centralna banka istodobno poduzima hitne korake kako bi nadoknadila manjak dolara na domaćem tržištu, pa je vlada prije dvije sedmice odobrila revalvaciju iračkog dinara kako bi ojačala njegovu vrijednost prema dolaru. Vlada je utvrdila službeni kurs od 1.300 dinara za dolar, umjesto dotadašnjih 1.460 dinara za dolar.

Izvor: Agencije