U Hrvatskoj počeo upis narodnih obveznica

Hrvatska je pozvala građane da štednju ulože u otkup narodnih obveznica, obećavajući kamate daleko veće od onih kojem im za štednju daju banke.

Država izdanjem obveznice planira prikupiti milijardu eura, minimalni ulog za građane je 500 eura, a dospijeće obveznice je 2025. godine (EPA)

U Hrvatskoj je počeo upis državnih obveznica namijenjenih građanima, tzv. narodnih obveznica, minimalni ulog je 500 eura, a minimalna kamatna stopa koja će se obračunavati je 3,25 posto godišnje, piše Hina.

Obveznice će se upisivati u dva kruga – prvi je za građane i traje od danas do 1. marta. Nakon toga će se upis za građane zatvoriti, a 3. marta će se otvoriti za institucionalne investitore i trajat će samo taj dan.

Upis će se obavljati u više od 500 poslovnica banaka – Erste&Steiermärkische banke, OTP banke, Privredne banke Zagreb (PBZ), Raiffeisenbank Austria, Zagrebačke banke – i suaranžera izdanja, a to je Hrvatska poštanska banka. Uz to, dvije su banke (Erste i PBZ) omogućile upis obveznica i putem digitalnih kanala.

Država izdanjem obveznice planira prikupiti milijardu eura, minimalni ulog za građane je 500 eura, a dospijeće obveznice je 2025. godine.

Kamata se isplaćuje jednom godišnje

Kamata će se isplaćivati jednom godišnje, a dospijeva na godišnjicu datuma izdanja, 8. marta 2024. godine.

Ministar finansija Marko Primorac uputio je apel građanima da u državne obveznice ulažu onu štednju koja im neće biti potrebna u iduće dvije godine, jer oni koji će obveznice držati do isteka roka dospijeća mogu biti “apsolutno mirni i sigurni” da će dobiti nominalni iznos koji su uložili te kuponsku kamatnu stopu.

“Ovo je prije svega namijenjeno za građane koji obveznicu planiraju držati do dospijeća. Utoliko, mogu biti apsolutno mirni i sigurni da će dobiti svake godine kuponsku kamatnu stopu od minimalno 3,25 posto, kao i nominalni iznos koji su uložili, po isteku roka dospijeća”, istaknuo je Primorac.

Kamate na štednju izuzetno niske

Benefit ovog izdanja za građane, po Primorčevim riječima, vrlo je jasan, s obzirom da su kamate na štednju u bankama, pa i onu oročenu, relativno niske u odnosu na kamatnu stopu koja će biti u izdanju državnih obveznica.

“Ona će biti otprilike deset puta veća u odnosu na ono što građani trenutno dobivaju u bankama”, istaknuo je ministar financija.

Vodit će se računa da što više građana sudjeluje u izdanju obveznice, pa će se, u slučaju da upisani iznos od strane građana bude daleko veći od ciljanih milijardu eura, “podvući linija” te bi se onima sa značajnijim uplatama dio sredstava vratio na račune.

“To znači da nećemo proporcionalno svima smanjivati iznose. Poanta je da što više građana sudjeluje u izdanju”, izjavio je Primorac, dodavši da je cilj građanima s manjim iznosima omogućiti maksimalan upis.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada