Saudijska Arabija polaže milijardu dolara u Centralnu banku Jemena

Depozit dolazi u trenutku kada se administracija koju podržava Saudijska Arabija bori sa slabljenjem valute i porastom cijena goriva i robe.

Jemen, najsiromašnija zemlja na Arapskom poluotoku, razoren je od 2014. (AFP)

Saudijska Arabija je potpisala sporazum o polaganju milijardu dolara u Centralnu banku Jemena sa sjedištem u Adenu, izvijestila je državna novinarska agencija SPA, što je potez usmjeren na jačanje ekonomije te ratom razorene zemlje.

Ova objava dolazi u trenutku kada se administracija koju podržava Saudijska Arabija bori sa slabljenjem valute i porastom cijena goriva i robe.

Rijad je vojno intevenisao u martu 2015, nekoliko mjeseci nakon što su međunarodno priznatu vladu svrgnuli Husi pobunjenici, koji kontrolišu glavni grad Sanu i velike dijelove sjevera zemlje.

Nije poznato da li je ova milijarda dolara dio postojećeg paketa podrške od tri milijarde dolara koji su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati u maju prošle godine obećali za ekonomiju Jemena.

Međunarodno priznata vlada sa sjedištem na jugu doživjela je veliki udar na finansije nakon nakon što su Husi krajem prošle godine pokrenuli niz napada na tamošnje terminale što je omelo izvoz nafte, ključni izvor prihoda.

U novembru je Arapski monetarni fond sa sjedištem u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, Abu Dabiju, potpisao sporazum vrijedan milijardu dolara za podršku jemenskom programu ekonomskih reformi.

Najsiromašnija zemlja

Jemen, najsiromašnija zemlja na Arapskom poluotoku, razoren je od 2014. kada su Husi pobunjenici, povezani s Iranom, smijenili vladu predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija.

Od tada su Husi i provladine snage koje podržava vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom uključeni u borbe, u kojima su stradale desetine hiljada ljudi, 80 posto stanovništva postalo je ovisno o pomoći, a milioni su gladni.

U aprilu 2022. pobunjenici Husi i međunarodno priznata jemenska vlada sa sjedištem u Adenu pristali su na dvomjesečno primirje pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

Borbe su uglavnom prestale, ali dvije strane nisu uspjele obnoviti nekoliko drugih primirja dogovorenih uz posredovanje UN-a koja su istekla u oktobru.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije u januaru je rekao da je postignut napredak prema okončanju rata, ali je potrebno još raditi na tome.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada