Kineske kompanije znatno smanjile investicije u Evropi

Prošle godine kineski investitori zabilježili su 139 transakcija preuzimanja i ulaganja u evropske kompanije, što je znatno manje nego godinu ranije.

Vrijednost 139 transakcija iznosila je 4,3 milijarde dolara i bila je gotovo za dvije trećine manja nego u 2021. godini (Reuters)

Kineski investitori znatno su smanjili ulaganja i kupnju firmi u Evropi u posljednjih godinu dana pod utjecajem napetosti u međunarodnim odnosima i mjera suzbijanja pandemije u matičnoj zemlji, pokazala je studija koju je provela agencija Ernst and Young (EY).

Prošle godine kineski investitori zabilježili su 139 transakcija preuzimanja i ulaganja u evropske kompanije, što je 16 manje nego 2021. godine, objavio je EY.

No, vrijednost tih 139 transakcija iznosila je samo 4,3 milijarde dolara i bila je gotovo za dvije trećine manja nego u 2021, procjenjuju u EY-u, napominjući da kupoprodajne cijene u većini slučajeva nisu objavljene.

Trenutno naglašena kineska suzdržanost posebno jasno dolazi do izražaja kada se prošla godina usporedi s rekordnom 2016. kada je EY izbrojao 309 kineskih akvizicija i ulaganja kineskih investitora u Evropi, ukupne vrijednosti 92 milijarde dolara, piše dpa, a prenosi Hina.

Politički kontroverzne akvizicije

Prije sedam godina najveći posao u Njemačkoj sklopila je kineska Midea kupnjom proizvođača robota Kuka sa sjedištem u Augsburgu, za procijenjenih 4,7 milijardi dolara.

Otada brojke gotovo kontinuirano pokazuju pad i kineska su preuzimanja u Njemačkoj trenutno rijetka. Podaci EY-a pokazuju da kineski ulagači danas izbjegavaju politički kontroverzne velike akvizicije, poput preuzimanja Kuke.

Osim napetosti u političkim odnosima Kine i Zapada, značajnu ulogu u prorijeđenim kineskim ulaganjima odigrale su i drakonske mjere suzbijanja COVID-a 19 u matičnoj zemlji, smatra EY.

Transakcije su otežala ograničena putovanja i strogi propisi o karantinu, objašnjava Sun Yi, voditeljica EY-ovog odjela za kineske poslovne usluge u zapadnoj Evropi.

Izvor: Agencije