Airbus prošle godine isporučio 661 putnički avion

Direktor Airbusa Guillaume Faury rekao je da je avioindustrija nastavila oporavak tokom 2022. godine jer su se aviokompanije vratile na dugoročno planiranje svojih flota.

Airbus predviđa isporuku 720 putničkih aviona u 2023. godini (Reuters)

Najveći evropski proizvođač aviona Airbus objavio je finansijske rezultate za prethodnu godinu, prema kojima je u 2022. isporučio 661 putnički avion i ostvario prihod od 58,8 milijardi eura.

Kako se navodi u saopštenju Airbusa, zarada prije kamata i poreza (EBIT) iznosila je 5,3 milijarde eura. Organizaciona jedinica kompanije koja se bavi proizvodnjom putničkih aviona u prethodnoj godini prihodovala je 41,4 milijarde eura, što predstavlja povećanje prihoda u odnosu na 2021. godinu u iznosu od 15 posto, uz EBIT zaradu od 4,1 milijarde eura što je također povećanje od 15 posto u odnosu na 2021. godinu, prenosi Tanjug.

Organizaciona jedinica Airbusa koja se bavi proizvodnjom helikoptera u prethodnoj godini prihodovala je više od sedam milijardi eura, što predstavlja povećanje prihoda od osam posto u odnosu na 2021. godinu, uz EBIT zaradu od 639 miliona eura, što je povećanje od 19 posto u odnosu na 2021. godinu.

Rekordna narudžba

Airbus predviđa isporuku 720 putničkih aviona u 2023. godini i korigovani EBIT u iznosu od šest milijardi eura, uz podsjećanje da je kompanija dobila rekordnu narudžbu za 250 putničkih aviona iz Indije.

Direktor Airbusa Guillaume Faury rekao je da je avioindustrija nastavila oporavak tokom 2022. godine jer su se aviokompanije vratile na dugoročno planiranje svojih flota.

“Postigli smo solidne finansijske rezultate uprkos izazovnom poslovnom okruženju koje je spriječilo da se lanac snabdijevanja u koji se uzdamo oporavi tempom koji smo očekivali. Kompanija je stoga morala da prilagodi svoje aktivnosti što je dovelo do manjeg broja isporuka putničkih aviona nego što je to bio početni plan. Sada prilagođavamo našu proizvodnju kako bi se ona poklapala sa ponudom”, rekao je Faury.

Dodao je da je u ovoj godini Airbus fokusiran na industrijske aktivnosti i dugoročnu transformaciju kompanije.

Izvor: Agencije